Euronext Brussel: marktleider IBA ziet concurrent naderen

Een Proteus One-kamer van IBA. ©RV DOC

Op een lagere Brusselse beurs sprong het stevige verlies van IBA in het oog. De Waalse fabrikant van protontherapiesystemen krijgt extra concurrentie uit de VS. Shurgard profiteerde van de nakende opname in belangrijke vastgoedindexen.

De Bel20 stond vrijwel de hele handelsdag op winst, maar zakte omstreeks 16 uur in het rood toen Wall Street slechter begon te presteren. De index eindigde 0,3 procent in de min op 3.510,38 punten.

Dat is niet veel meer dan het laagste peil dit jaar. Zelfs rekening houdend met de daling van de afgelopen weken ligt het jaargemiddelde nog altijd boven 3.850 punten.

Er ging dit jaar al 10,7 procent van de aandelenkorf, sinds het hoogtepunt van eind januari zelfs 15 procent. Dat wordt deels gecompenseerd door het hoge dividendrendement.

De druk op de Bel20 kwam vooral van vier aandelen: de bankwaarden ING (-1,55%) en KBC (-0,35%), nutsgroep Engie (-0,3%) en biotechbedrijf Argenx (-2,3%).

Cofinimmo (+0,2%, 106,10 euro) heeft in het Nederlandse Rijswijk een lap grond gekocht voor minder dan 2 miljoen euro. Het is van plan om daar het bestaande orthopedisch ziekenhuis uit te breiden.

De opdrachtgever van de werken is Bergman Clinics. De ziekenhuisuitbater wil tegenover het bestaande ziekenhuis op de site een nieuw gebouw plaatsen. Cofinimmo zal in totaal ongeveer 10 miljoen euro in het project investeren, inclusief de aankoop van de grond. Het nieuwe gebouw moet tegen eind 2019 klaar zijn.

Varian

Voor het grootste vuurwerk moesten we maandag buiten de index zijn: IBA (-6,6%, 16,12 euro) was de grootste daler van de dag.

Het Amerikaanse Varian, met thuisbasis in Palo Alto Californië, heeft afgelopen weekend zijn nieuwe protontherapiekamer voorgesteld. De nieuwe Intensity Modulated Proton Therapy (IMPT) is bijna een derde kleiner dan de vorige generatie. De productiekosten liggen ook een kwart lager, weet analist Giel-Jan Triest van ING.

Uiteraard is dat slecht nieuws voor IBA, dat precies in die niche het marktleiderschap heeft. 'Varian heeft nu blijkbaar een vergelijkbaar product klaar als de Proteus One van IBA en de S250i van Mevion (ook Amerikaans)', reageerde de analist maandagochtend.

IBA kan opgedreven concurrentie missen als kiespijn, nog geen jaar nadat het vier winstwaarschuwingen op zeven maanden moest uitsturen. De voormalige beleggerslieveling is de pedalen even kwijt en noteert dan ook 70 procent lager dan de piekkoers van 5 mei vorig jaar.

Met protontherapiecentra gaan miljoenencontracten gemoeid, en ziekenhuizen die dat kunnen betalen kiezen dan ook voor één partner. Elke klant waar Varian een handtekening van krijgt, kan IBA moeilijk nog afsnoepen (of omgekeerd). 'Ongeveer drie vierde van alle protontherapiecentra ter wereld zijn compacte installaties van één straalkamer groot,' weet Triest. 'Ze kosten allemaal 20 à 25 miljoen euro om te bouwen, los van het onderhoudscontract van 1 tot 2 miljoen per jaar.'

Opgepikt

Shurgard wordt vanaf 24 oktober opgenomen in de FTSE EPRA/NAREIT Global Real Estate Index Series. Dat is een reeks vastgoedindexen van de Britse indexmaker FTSE Russell. Door de opname neemt de zichtbaarheid van het aandeel Shurgard toe. De Luxemburgse verhuurder van opslagruimte wordt zo ook opgepikt door fondsen die de index volgen. Het aandeel steeg 2,4 procent tot 25,90 euro.

Shurgard maakte op 12 oktober zijn debuut op Euronext Brussel aan 23 euro en noteert intussen zo’n 13 procent hoger.

Cacao

Voor een opvallende koersbeweging zorgde KKO International, de holding boven een grote, innovatieve cacaoplantage die in Ivoorkust wordt aangelegd. Het aandeel veerde 14,3 procent op tot 0,40 euro. Dat is niet alleen de hoogste koers in bijna een maand, het is ook de grootste koerssprong sinds begin dit jaar.

KKO meldde vorige week dat het halfjaarverlies stabiel was gebleven en dat de cacaoproductie stilaan op toeren komt. Hoopgevend is dat het rendement van de cacaobomen veel hoger is dan wat gemiddeld in Ivoorkust wordt gerealiseerd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect