Advertentie

Euronext: D'Ieteren-rally houdt Bel20 niet overeind

©BELGA

Chinese kopzorgen en wereldwijde groeipijnen deden beleggers stevig op de rem staan. D'Ieteren boekte als enige Bel20'er winst na sterke resultaten.

Beleggers drukten dinsdag andermaal massaal op de verkoopknop. De Eurostoxx50 verloor 2,5 procent. Nochtans lieten verschillende cijfers zien dat het Europese herstel overeind blijft te midden van een pak Chinese zorgen. Maar die positieve data wogen niet op tegen Christine Lagarde. De IMF-topvrouw waarschuwde dat de wereldeconomie trager zal groeien dan de eerder voorspelde 3,3 procent.

De verse zorgen over de groeipijnen in de wereld troffen ook de beurs van Brussel midscheeps. De Bel20 verloor 2,2 procent naar 3.397,69 punten.

De eenzame uitschieter in een voor het overige bloedrode hoofdtabel was D'Ieteren. De autodienstengroep won 8,6 procent naar 35,77 euro met dank aan een goed halfjaarrapport dankzij gunstige wisselkoersen en sterke cijfers in de autodistributie. 

Bank Degroof trekt zijn advies op van 'houden' naar 'bijkopen', het koersdoel gaat van 34 naar 36 euro. 'Door de goede cijfers en de hogere prognose herzien wij ons advies opwaarts', zegt analist Bernard Hanssens. 'Maar we blijven bezorgd over de zwakke evolutie op de Europese markt en over de moeilijkheden om het model van Belron winstgevend toe te passen in de groeilanden.' D'Ieteren kondigde maandag zelfs zijn vertrek aan op de Chinese markt. 

ING geeft een koopadvies met een koersdoel van 39 euro. 'Het is bemoedigend dat de trend in de organische omzet verbetert bij Belron en dat het management actie onderneemt bij Belron en D'Ieteren Auto', stelt Emmanuel Carlier. 'En we denken dat de marges bij Belron geleidelijk zullen herstellen door de toenemende schaalvoordelen in de grootste markten de VS en Duitsland, de verbetering van de winstgevendheid in de opkomende markten, en het geleidelijke herstel van de economische context'. 

Tussen de grootste verliezers in de Bel20 stond AB InBev (-2,7%, 94,79 euro). De bierreus houdt net deze week zijn Capital Markets Day, een dag voor analisten en grote beleggers, in China, het land dat eens te meer in het middelpunt van de belangstelling staat. Rabobank geeft een 'houden'-advies en koersdoel van 105 euro 'In het algemeen denken we dat AB InBev goed gepositioneerd is in de Chinese markt om de hoogste marges van de hele sector en hoge eencijferige groei te realiseren', aldus analist Karel Zoete. 'Maar we zien weinig redenen waarom het aandeel beter zou doen dan de markt.' 

Nog in de Bel20 boekte Umicore een verlies 2,3 procent naar 34,85 euro. Het aandeel noteerde wel zonder het interimdividend van 0,5 euro bruto.  

Op de brede markt sprong de winst van Ter Beke (+3,5%, 81 euro) in het oog. Bank Degroof verhoogt zijn advies van 'houden' naar 'kopen' met een forse verhoging van het koersdoel van 74 naar 110 euro, wat een opwaarts potentieel van 35 procent betekent. De Waarschootse voedingsgroep nam maandag een belang van 33 procent in zijn Franse sectorgenoot Stefano Toselli. De twee producenten van bereide gerechten werkten al sinds 2011 samen in hun Poolse joint venture The Pasta Food Company. 

'De combinatie van een aantrekkelijke waardering, de relatief gemakkelijke vergelijkingsbasis door de nazinderende paardenvleescrisis in de cijfers van vorig jaar, en de grotere kans dat Ter Beke zijn overnameoptie op de rest van Stefano Toselli licht, maakt ons veel optimistischer over de mogelijke prestatie van het aandeel de komende maanden', aldus analist Hans D'Haese.

KBC Securities geeft een koopadvies voor Melexis (-1,5%, 43,75 euro). Volgens het beurshuis is de chipproducent recent veel te zwaar afgestraft voor de impact die de groeivertraging in China op de cijfers zou hebben. De richtprijs blijft wel ongewijzigd op 57,5 euro.

Euronav (-2,2%, 11,65 euro) ten slotte heeft een nieuwe kredietlijn verkregen bij een internationaal consortium van banken. De lening bedraagt tot 750 miljoen dollar en komt ter vervanging van een bestaande kredietlijn. De rente die rederij betaalt, daalt fors tot de Libor-interbankenrente plus 195 basispunten. Op de vorige lening bedroeg de rente nog de Libor plus 300 basispunten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud