Advertentie

Europese techaandelen op laagste peil in zes weken

©AFP

De langetermijnrente kruipt almaar hoger. Vooral techaandelen krijgen een tik.

De Europese beurzen doken dinsdag stevig in het rood. Het gemiddelde Europese aandeel zakte 2,6 procent. Ook de Bel20 liet 1,3 procent liggen.

De oorzaak ligt bij de snel oplopende rente. De Amerikaanse tienjaarsrente is de afgelopen dagen flink gestegen en staat nu al boven 1,5 procent. De rente loopt weer op nadat de Fed aankondigde de monetaire stimulus af te bouwen. Na de jongste rentevergadering zei voorzitter Jerome Powell dat de afbouw mogelijk al begint vanaf de volgende vergadering in november. De rente steeg dinsdag met 2,8 basispunten naar 1,515 procent.

Ook in Europa is de rentetrend opwaarts, al liggen de rentes hier lager. De Belgische tienjaarsrente steeg dinsdag met 2,5 basispunten naar 0,114 procent.

De hogere rente verkleint de huidige waarde van toekomstige winsten, wat druk zet op de waarderingen van bedrijven. Vooral de koersen van techbedrijven hebben last van een stijgende rente, omdat hun grootste winsten naar verwachting ver in de toekomst liggen.

Tech onder druk

Het ergste verlies in de Bel20 was voor de chipontwerper Melexis , die bijna 6 procent moest inleveren. De Boël-holding Sofina , die bekendstaat om haar succesvolle techinvesteringen, kreeg een tik van 1,8 procent. De in ijltempo groeiende speler in logistiek vastgoed WDP leverde 3,3 procent in.

Ook elders in Europa leverden techaandelen gemiddeld 3 procent in. De Euro Stoxx Tech-index tikt het laagste peil aan in zes weken. De Nederlandse chiptoeleveranciers ASML en ASMI verloren 7,2 en 3,8 procent. Ook de chipbakkers leden verliezen. STMicroelectronics liep vast met 5 procent, Infineon stond 5,9 procent onder druk en X-Fab kreeg een tik van 4,35 procent.

De chipproducenten stonden extra onder druk nadat Lisa Su, de CEO van Advanced Micro Devices, maandag op een conferentie zei dat het wereldwijd chiptekort volgend jaar zal beginnen afnemen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud