Fagron heeft last van Braziliaanse real

Rafael Padilla, de CEO van Fagron ©Merlijn Doomernik

Fagron, specialist in medicinale bereidingen voor apothekers en ziekenhuizen, ziet de sterke groei in Brazilië door de tuimelende real volledig uitgewist.

De omzet van Fagron   steeg in het derde kwartaal met 11,8 procent naar 114,9 miljoen euro, iets minder dan waar de analisten gemiddeld op rekenden. 'We zetten de sterke groei van het eerste halfjaar verder', aldus topman Rafael Padilla, die begin dit jaar het roer overnam. 

VAN LAAG- NAAR HOOGVLIEGER

Fagron heeft de voorbije paar jaar op de beurs een achtbaanrit beleefd. Begin 2016 bezweek de groep bijna onder een serie faliekant uitgedraaide overnames en een torenhoge schuldenlast.

Ondernemer Filip Balcaen en private-equitygroep Waterland brachten begin 2016 redden de groep, via een kapitaalverhoging van 200 miljoen tegen bodemprijzen. Sindsdien kende het aandeel een ware heropstanding, waarbij er zelfs weer ruimte was voor overnames

Vooral in de Verenigde Staten bleef de groei iets bij de verwachtingen achter. Let wel: de omzet ging er een forse 64 procent hoger naar 30,4 miljoen euro, dankzij de overname van Humco, de groei van de vestiging in Wichita en de meer klassieke activiteiten van Fagron die de crisis van de voorbije jaren duidelijk te boven zijn gekomen.

De fabriek in Wichita, waar Fagron steriele bereidingen voor ziekenhuis maakt, moet een belangrijke omzet- en winstmotor worden en zou binnen enkele jaren 100 miljoen dollar omzet opleveren. 'Daar voelen we ons comfortabel bij', zegt Padilla. 'We halen week na week nieuwe contracten binnen.' De omzet van Wichita is momenteel nog relatief klein maar steeg de voorbije drie maanden wel met 85 procent. 

Ook in Zuid-Amerika, waar Fagron marktleider is in Brazilië, zette het bedrijf sterke groeicijfers (+21,9%) neer maar door de instorting van de lokale munt wordt die groei uitgedrukt in euro helemaal weggeveegd. In Europa hadden werken aan een Nederlandse vestiging een negatieve impact van 1,5 miljoen euro op de groepsomzet. 'De werken zitten op schema en vanaf het eerste kwartaal zullen we weer klaar om er tegenaan te gaan.'

De organische omzetgroei - exclusief overnames en dus een goede graadmeter van de prestaties - van Fagron kwam uit op 4,8 procent. Indien wisselkoersverschillen - die door groeimarktcrisissen allerhande aanzienlijk waren - uitgefilterd worden, was dat 10,4 procent. 

Voor dit en volgend jaar geeft het management geen becijferde prognoses. 'Voor 2019 zijn we goed geplaatst om te blijven groeien', klinkt het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content