Advertentie

GBL gaat voor half miljard euro aandelen inkopen

©Photo News

GBL, de holding rond de familie Frère, verdubbelt haar aandeleninkoopprogramma. CEO Ian Gallienne krijgt een hogere wedde.

GBL kondigt een aandeleninkoop zonder einddatum aan van 500 miljoen euro. Daarmee verdubbelt de spilholding rond de familie Frère haar aandeleninkopen: de vorige enveloppe beliep 250 miljoen euro en loopt dit jaar af.

GBL is dit jaar de op twee na grootste inkoper van eigen aandelen onder de Brusselse beursbedrijven, na Colruyt en Ahold Delhaize. Het bezit 5,9 procent van zichzelf.

De raad van bestuur beveelt tegelijk de vernietiging aan van 5 miljoen eigen aandelen. Een buitengewone algemene vergadering zal daarover beslissen. De inkoop van aandelen is een alternatief voor het dividend om aandeelhouders te belonen. Als een bedrijf eigen aandelen koopt en die vernietigt, wordt de toekomstige winst over een kleiner aantal stukken verdeeld.

'Deze inkoop past in ons streven om aandeelhouders een aantrekkelijk rendement te bieden', aldus GBL in het persbericht. 'Dat gebeurt in combinatie met ons dividendbeleid dat erop gericht is ieder jaar tussen 75 en 100 procent van onze kasstroom uit te keren.'

Middenmoter

Tegelijk kondigt het bestuur een herziening aan van het loonbeleid. Het voltallige personeel, met inbegrip van de CEO krijgt een loonsverhoging. 'Het doel is talent aan te trekken, te behouden en te motiveren in een zeer concurrentiële sector', klinkt het.

Met hoeveel de lonen stijgen wordt niet bekendgemaakt. CEO Ian Gallienne is een middenmoter in de Bel20: de topman verdiende in 2020 2.078.600 euro, goed voor een elfde plaats onder de 20 grootste Belgische beursbedrijven. Hij staat vlak onder Onno van de Stolpe van Galapagos en boven Timoteo Di Maulo van Aperam.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud