GBL verkoopt voor het eerst pakketje Adidas-aandelen

Financieel directeur Xavier Likin (rechts) ziet opportuniteiten in de volatiele markten. ©Frédéric Pauwels / HUMA

De holding GBL verkocht voor het eerst een deeltje van haar Adidas-aandelen. Ze stapte ook uit Total, maar int nog tot 2020 de dividenden van de oliereus.

De holding van de families Frère en Desmarais heeft in het zog van de herstellende beurzen een goed eerste kwartaal achter de rug. De intrinsieke waarde steeg 14,5 procent tot 18,5 miljard euro, of 114,54 euro per aandeel.

Sinds Nieuwjaar deed GBL drie grote operaties. In de eerste plaats verkocht ze in maart en april haar resterende belang van 0,6 procent in Total. ‘Dat deden we via termijnverkopen. We innen de opbrengst in mei, maar blijven nog tot januari 2020 de dividenden van de Franse oliegroep ontvangen. De verkoop levert ons een meerwaarde van 411 miljoen euro op’, verduidelijkt financieel directeur Xavier Likin.

Adidas

Ten tweede verkocht GBL voor het eerst een pakket aandelen van de Duitse maker van sportartikelen Adidas. ‘Wegens de vernietiging van eigen aandelen door Adidas, was ons belang gestegen tot 7,8 procent. Dat hebben we teruggebracht naar 7,5 procent, het niveau dat we aanhielden voor de kapitaalvermindering’, verklaart de CFO. ‘De koers van Adidas was historisch hoog.’

Ten derde lanceert GBL samen met de holdings Alba en EQT een openbaar bod op de pretparkenuitbater Parques Reunidos. Het illustreert volgens de holding de ambities om uit te breiden in niet-genoteerde deelnemingen. Door de delisting moet het Spaanse bedrijf de strategie kunnen versnellen, en munitie krijgen om andere parken over te nemen.

Oorlogskas

De verkopen spijsden de oorlogskas van GBL met 911 miljoen euro. De holding zag bovendien de cashinkomsten 18 procent aandikken tot 100 miljoen euro, vooral dankzij een hoger dividend van de Zwitserse maker van inspectieapparatuur SGS. GBL kocht nog wat Umicore-aandelen bij, maar wist de nettoschuld terug te dringen van 693 tot 446 miljoen euro. Via zijn cash en afgesproken kredietlijnen kan GBL 2,8 miljard euro investeren.

De verkopen geven ons meer munitie om in te spelen op de volatiele markten.
Xavier Likin
financieel directeur GBL

‘De verkopen geven ons meer munitie om in te spelen op de volatiele markten’, besluit Likin.’Op korte termijn is een beurscorrectie negatief, maar de volatiliteit creëert wel opportuniteiten voor de lange termijn. We kijken uit naar instapmomenten om nieuwe investeringen te doen, onze bestaande participaties te verhogen, en eigen aandelen in te kopen.’

Likin bevestigde nog het vertrouwen in enkele deelnemingen die recent klappen kregen, zoals Umicore, Ontex en Imerys.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect