Gimv stapt helemaal uit Greenyard

Controle van een lading bananen in de Antwerpse haven ©Wim Kempenaers

De investeringsmaatschappij Gimv heeft via de beurs haar belang in het groente- en fruitconcern Greenyard volledig afgebouwd. De free float van Greenyard is zo gestegen tot 38,5 procent.

Gimv stapte in 2011 via het Gimv-XL fonds in het kapitaal van het toenmalige PinguinLutosa, dat actief was in diepvriesgroenten en aardappelproducten. Samen met ondernemer Hein Deprez ondersteunde Gimv in de volgende jaren de verdere uitbouw van het bedrijf. PinguinLutosa nam eerst het conservenbedrijf Scana-Noliko over en fuseerde vervolgens met Univeg, waaruit de huidige Greenyard-groep ontstond.

Vandaag is Greenyard uitgegroeid tot een wereldspeler in groenten en fruit die de belangrijkste retailers belevert en met 9.000 werknemers een jaaromzet van 4,25 miljard euro realiseert.  De rol van Gimv als ondersteuner van Vlaamse groeibedrijven is daarmee uitgespeeld.

Gimv is bovendien tevreden over zijn investering over een periode van 6 jaar: ze leverde een rendement op dat het langetermijngemiddelde van de investeringsmaatschappij overtreft. Verdere details geeft Gimv niet vrij.

In een apart persbericht geeft Greenyard nog wat toelichting. Gimv controleerde sinds de fusie in 2015 11,8 procent van de aandelen. Kort nadien werd het belang verminderd tot 4,9 procent door een private plaatsing. Het werd verder afgebouwd door verkopen op de beurs.

Door de uitstap van Gimv is het percentage vrij verhandelbare aandelen van Greenyard - de zogenaamde free float - toegenomen tot 38,5 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect