Glencore geeft Nyrstar een boost

©Bloomberg

De mijnbouwreus gaat 500.000 ton minder zink uit de grond halen. De zinkprijs én het aandeel Nyrstar schieten omhoog.

De productievermindering komt neer op ongeveer 4 procent van de wereldwijde zinkmijnproductie vorig jaar. De reductie komt bovenop de sluiting van twee andere mijnen - waaronder de Century Mine, de grootste van Australië - waardoor nog eens 600.000 ton zinkerts van de markt zal verdwijnen. 

De ingreep van Glencore - dat onder de grondstoffencrisis en een hoge schuldenlast kreunt - is goed nieuws voor Nyrstar . Het aandeel herstelt op de Brusselse beurs 9 procent. Door de vrees voor een groeivertraging in China is de zinkprijs dit jaar al met een kwart gezakt en dat voelt Nyrstar meteen in de resultatenrekening.

Maar de plannen van Glencore  zouden wel eens voor een trendwijziging kunnen zorgen. De zinkprijs stijgt vrijdag alvast met 6 procent. 

Analisten van Citigroup schatten de impact op de zinkmarkt positief in: 'We verwachten dat de wereldwijde zinkproductie in 2016 zal uitkomen op 14 miljoen ton, 500.000 ton minder dan de verwachte zinkconsumptie. Dat tekort zou positief moeten zijn voor de zinkprijs.' 

Glencore meldt wel dat de productiekrimp tijdelijk is. 'De zinkprijs weerspiegelt niet de waarde van het materiaal. Het zink blijft in de grond om de waarde van de zinkreserves te vrijwaren', klinkt het. Van zodra de zinkprijs herstelt, zou Glencore de mijnproductie opnieuw optrekken, zo weet de Financial Times.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud