Greenyard bespaart 15 miljoen euro op rentelasten

Hein Deprez, de sterke man achter Greenyard. ©Frank Toussaint

De operatie moet het groenteverwerkingsbedrijf armslag geven om eventuele toekomstige overnames te financieren.

Het gaat om converteerbare obligaties met een looptijd van vijf jaar en een rente van 3,5 tot 4 procent. Volgens Greenyard  zal de uiteindelijke omwisseling van de obligaties in aandelen gebeuren tegen een premie van 22,5 tot 27,5 procent van de beurskoers van Greenyard vandaag.

15 miljoen
Het bedrijf wou de jaarlijkse rentelasten met 12 miljoen terugdringen. Met deze obligatielening haalt het dat doel ruimschoots.

Grootaandeelhouder Hein Deprez en zijn familie nemen via zijn Deprez Holding maximaal 12 procent van de converteerbare obligaties voor hun rekening, maar hebben geen voorkeurrecht. Deprez heeft een belang van 43,8 procent in Greenyard.

De opbrengst van de converteerbare obligaties dient om bestaande externe schulden te herfinancieren. De rente op de converteerbare obligaties die Greenyard nu wil slijten is met 3,5 procent tot 4 procent aanzienlijk lager dan de 7,875 procent die het bedrijf nu betaalt op de 'senior secured notes' die worden afgelost.

Overnames

In totaal moeten de converteerbare obligaties Greenyard jaarlijks 15 miljoen euro aan rentelasten besparen. Daarmee doet het bedrijf het aanzienlijk beter dan de doelstelling die het in mei vorig jaar formuleerde om de jaarlijkse interestkosten met 12 miljoen euro te verminderen.

Dit zal ons helpen om ons strategisch plan voor de lange termijn om winstgevende groei te genereren, te bereiken.
Marleen Vaesen
CEO Greenyard

De obligaties verlengen ook de gemiddelde looptijd van de schulden van Greenyard van 2,6 jaar naar 4,4 jaar, waardoor de groenteverwerker meer armslag heeft om in de komende jaren overnames te doen. 'Dit zal ons helpen om ons strategisch plan voor de lange termijn om winstgevende groei te genereren te bereiken', zegt de CEO van Greenyard, Marleen Vaesen.

Greenyard is niet actief op zoek naar overnames. 'Maar als er mogelijkheden zijn, zullen we die bekijken', zegt Vaesen.

Maaltijdboxen

In de eerste plaats wil ze investeren om ervoor te zorgen dat mensen meer groenten en fruit eten. 'Nu eten ze 40 procent minder fruit en groenten dan wordt aangeraden door gezondheidsorganisaties. Een belangrijke belemmering is het werk dat komt kijken bij de bereiding die groenten en fruit vergen voor ze kunnen worden gegeten. Daarom willen we het klanten makkelijker maken door te investeren in voorgesneden groenten en fruit, gerijpte en daardoor eetklare mango's enzovoort.'

Ook in maaltijdboxen, die de recepten en de ingrediënten voor verschillende maaltijden bevatten, wil Greenyard investeren. Het bedrijf stelt nu al de maaltijdboxen van Carrefour samen. Die boxen moeten online besteld worden, waarna ze in de winkel kunnen worden opgehaald.

'We willen ook in de winkels meer oplossingen aanbieden aan klanten', zegt Vaesen. 'Dan kunnen klanten terwijl ze winkelen een heel pakket ingrediënten kopen. Zulke formules bieden we nu al met succes aan bij Albert Heijn.'

De plaatsing van de converteerbare obligaties gaat een dezer dagen van start en wordt op 22 december afgesloten, waarna ze op de vrije markt van Frankfurt verhandelbaar zullen zijn. Inschrijven kan in schijven van 100.000 euro per stuk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n