Grootaandeelhouders VGP cashen minstens kwart miljard

Bart Van Malderen ©Dieter Telemans

De sterk gestegen beurskoers van VGP geeft Bart Van Malderen en Jan Van Geet de kans tot 35 procent van de vastgoedontwikkelaar te verkopen.

Bij VGP , de Centraal-Europese vastgoedontwikkelaar die de voorbije jaren een hoge vlucht nam, trappen de grootaandeelhouders Bart Van Malderen en Jan Van Geet hun eerder aangekondigde gedeeltelijke exit af.

De grootaandeelhouders verkopen 4,52 miljoen aandelen, tegen 55 à 63 euro per stuk. Dat is een korting van 6 à 18 procent op de slotkoers van woensdag (66,76 euro). De inschrijvingsperiode voor de plaatsing start vandaag en loopt tot 25 oktober, JPMorgan en KBC Securities begeleiden de deal. 

Van Malderen verkoopt, zoals De Tijd eerder schreef, een belang van 20 procent in VGP - 3,78 miljoen stuks - en ziet zijn belang dalen van 43 procent naar iets minder dan 23 procent. CEO Van Geet casht zo'n 740.0000 aandelen, waardoor zijn belang van 38,3 naar 34,3 procent terugvalt. 

Bij grote beleggersinteresse kunnen de twee nog eens een kwart extra aandelen verkopen. Bovendien krijgen de zakenbanken die de plaatsing begeleiden een optie om nog eens 15 procent extra aandelen op de markt te brengen. Gevolg: er kunnen maximaal 6,5 miljoen stuks verkocht worden, een forse 35 procent van alle uitstaande aandelen.

De twee grootaandeelhouders zullen afhankelijk van de beleggersvraag - en dus van de verkoopprijs en het aantal aangeboden aandelen - minimaal 249 miljoen en maximaal 410 miljoen euro cashen.

Echt verrassend is de verkoop niet. Van Malderen verkocht in maart al een deel van zijn belang en kan de cash goed gebruiken voor de forse expansie van de luierfabrikant Drylock. De timing zit ook goed: de beurskoers van VGP is in drie jaar tijd verviervoudigd, mede dankzij een nieuwe groeimarkt in Spanje en een tot de verbeelding sprekend contract met Amazon in Duitsland

Bokkensprongen

Voor de verhandelbaarheid van het aandeel is de forse verkoop welkom: nu is slechts 10 procent van het aandelenkapitaal niet in vaste handen.

Daardoor maakt de beurskoers vaak bokkensprongen. Zo sprong het aandeel na de publicatie van sterke halfjaarcijfers op 22 augustus eerst in twee dagen 25 euro of liefst 37 procent hoger naar een tussentijdse piek van 92 euro op 24 augustus, om vervolgens het gros van die winst even snel weer prijs te geven.  

©Tijd Multimedia

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content