Advertentie

'Grote kuis' duwt Cofinimmo in het rood

De verkoop van het kantoor North Galaxy in Brussel-Noord op 12 mei dicteert dit jaar de resultaten van Cofinimmo ©BELGA

Cofinimmo stapt in 2014 versneld uit kantoren én bespaart op de rentelasten. Een grote kuis die vanaf komend jaar vruchten moet afwerpen, maar het onderste lijntje nu stevig in het rood duwt.

'Reculer pour mieux sauter'. Dat is in vier woorden samengevat het boekjaar 2014 voor Cofinimmo. De cijfers over de eerste negen maanden van het boekjaar zijn sterk beïnvloed door één enkele dag: 12 mei. Toen stapte de vastgoedbevak in versneld tempo uit kantoren door North Galaxy, het hoofdkantoor van de overheidsdienst Financiën, te verkopen. 39 procent van de portefeuille van Cofinimmo bestaat nu uit rust- en verzorgingscentra, bijna evenveel als de 42 procent in kantoren. 

Samen met die deal wijzigde de grootste bevak van België zijn rentebeleid ook ingrijpend. Net als zowat alle 'ECB-watchers' lijkt Cofinimmo er van uit te gaan dat de rente nog lang laag zal blijven en dus een dure indekking tegen een rentestijging de komende jaren weinig zin meer heeft. De bevak legde 57 miljoen euro of 3,17 euro per aandeel op tafel om de huidige, relatief dure, rente-indekking op te zeggen. 

Cofinimmo ging via renteswaps een goedkopere indekking aan voor een kleiner bedrag. Dat moet volgens de groep de komende jaren de rentelasten 'significant' verminderen en zo de netto courante winst én het dividend veiligstellen. De eerste resultaten zijn zichtbaar: de vastgoedgroep betaalt nu nog gemiddeld 3,5 procent rente op de schulden, tegenover 3,9 procent voorheen. 

De boekhoudkundige minwaarde op North Galaxy en de eenmalige kostprijs om van de dure rente-indekking af te raken stuurden het nettoresultaat over de eerste negen maanden 52,5 miljoen of 2,92 euro per aandeel in het rood, tegenover 57,6 miljoen winst een jaar eerder.

Dividend

Belangrijk voor de dividendkuitkering is echter het netto courant resultaat. Dat 'uitkeerbaar' resultaat maakt abstractie van twee boekhoudkundige meer- of minwaarden die het nettoresultaat van een bevak alle richtingen doen uitzwiepen. Het gaat om de markttoets van zowel de portefeuille als de rente-indekking.

Die netto courante winst bleef, ondanks alle bewegingen lager op de resultatenrekening, krek stabiel op 5,10 euro per aandeel. Bij de kwartaalcijfers doet Cofinimmo nooit uitspraken over het dividend, maar bij de halfjaarcijfers beloofde de groep een dividend van 5,50 euro bruto. Over boekjaar 2013 was dat 6 euro bruto. Analisten gaan er van uit dat de omvorming van de kantorenportefeuille en de lagere rentelasten een vloer moeten leggen onder het dividend, dat de voorbije jaren door de kwakkelende kantorenmarkt zwaar onder druk stond.

Op  het vlak van de waarde-evolutie van de vastgoedportefeuille was er goed nieuws. In de eerste negen maanden van 2013 was er nog een waardevermindering met bijna 20 miljoen euro van kantoorgebouwen die moeten gerenoveerd worden. Over 2014 is die daling beperkt tot 3,9 miljoen euro.

Dat was deels het gevolg van een waardestijging van het kantoorgebouw Livingstone II. Dat is verhuurd aan de Europese Commissie. Precies het verlaten van de site Livingstone door Dexia heeft Cofinimmo de voorbije jaren opgezadeld met hoge minwaarden. Eén van de belangrijkste kantoorprojecten van Cofinimmo is nu het voormalige kantoor van AXA in de Vorstlaan in Watermaal-Bosvoorde. Rond die site is er weinig nieuws: Cofinimmo zegt 'verschillende opties' te bekijken om de site te herontwikkelen, waarschijnlijk met een gedeeltelijke omvorming tot woningen.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud