Hoeveel last had Deceuninck van corona?

©Lieven Van Assche

Dinsdag weten we hoe hard de lockdownmaatregelen hebben ingehakt op Deceuninck.

Om dinsdag klokslag 7 uur komt de fabrikant van pvc-raamsystemen Deceuninck met halfjaarresultaten. Die beloven niet veel goeds, ondanks dat het bedrijf in het eerste kwartaal nog prima cijfers kon voorleggen. De omzet steeg toen met 5,7 procent naar 153 miljoen euro en de brutobedrijfswinst verdubbelde van 7,5 naar 14 miljoen euro.

De onderneming heeft in het tweede kwartaal flink last gehad van de lockdownmaatregelen. CEO Francis Van Eeckhout zei in een interview met De Tijd dat de lockdown de groep 'een paar honderdduizend euro per dag' zou kosten in België alleen. Het bedrijf had onder andere te lijden onder de bouwstop, omdat die sector een grote afnemer van pvc-profielen is. Om de kosten te verlagen zei het bedrijf een reeks maatregelen te nemen. Een van die ingrepen was het ontslag van 230 mensen in de VS. Daarnaast werden de vergoedingen van de bestuurders en het management verlaagd en werd over heel 2019 geen dividend uitgekeerd.

Niet alleen de coronacrisis speelt het bedrijf parten. Ook de val van de Turkse lira is een probleem. Sinds begin dit jaar verloor de lira ruim een vijfde van zijn waarde. Deceuninck is door zijn fabrieken in Turkije in hoge mate blootgesteld aan het valutarisico van de lira.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud