Hoger bod door AB InBev tempert ongenoegen niet

AB InBev-CEO Carlos Brito ©Photo News

AB InBev verhoogt zijn bod op SABMiller door de waardedaling van het pond, maar ontevreden SABMiller-beleggers blijven morren.

'Het herziene bod blijft onaanvaardbaar omdat het het bedrijf (brouwer SABMiller, red.) onderwaardeert en de twee voornaamste aandeelhouders bevoordeelt.' Met die woorden sabelt de vermogensbeheerder Aberdeen Asset Management de verhoging van het bod van de Belgisch-Braziliaanse brouwer AB InBev op zijn sectorgenoot SABMiller neer.

Dinsdag kondigde AB InBev aan dat het meer wil bieden voor SABMiller om ongenoegen bij enkele aandeelhouders van SABMiller weg te nemen. Het hogere bod komt door het brexitreferendum. De verrassende beslissing van de Britten om de Europese Unie te verlaten haalde het pond zwaar onderuit en zette de wekenlang minutieus onderhandelde wiskunde van de deal op losse schroeven.

Het gros van de aandeelhouders krijgt nu 45 pond per aandeel cash, in plaats van 44 pond. En de twee referentieaandeelhouders van SABMiller, de Colombiaanse familie Santo Domingo en de Amerikaanse tabaksreus Altria, ontvangen om fiscale en boekhoudkundige redenen per aandeel 0,483969 aandelen AB InBev plus 4,6588 pond opleg. Eerder was die opleg beperkt tot 3,7788 pond. Het gaat om 'gebetonneerde aandelen' die vijf jaar lang niet verkocht kunnen worden.

Het bod waardeert SABMiller nu op 79 miljard pond (93,8 miljard euro).

Bij de aankondiging van de deal was het bod in aandelen 39 pond waard, een stuk minder dan het cashbod van 44 pond. Door de koersval van het pond was het aandelenbod sinds een maand echter plots méér waard dan het cashbod. 

Het gevolg was toenemend gemor bij de aandeelhouders van SABMiller. Die stipten aan dat de beurskoers van andere Britse drankengroepen zoals Diageo sinds de brexit fors gestegen is, omdat het goedkopere pond voor hen een forse meevaller is. Vijgevolg moest het bod op SABMiller die nieuwe realiteit post-brexit weerspiegelen.

Merk op dat beleggers op het verbeterde bod geanticipeerd hebben: sinds kort noteerde SABMiller boven het cashbod. Gisteren sloot het aandeel in Londen op 44,40 pond. Dinsdag koerst SABMiller 1,1 procent hoger naar 44,90 pond, AB InBev verstevigt in Brussel 0,4 procent naar 115,25 euro. 

Het aandelenbod ligt met 51,14 pond trouwens nog altijd een stuk boven het cashbod. Maar toch zijn de aandelen voor het gros van de aandeelhouders die niet Santo Domingo of Altria heten niet interessant, omdat ze vijf jaar lang bijgehouden moeten worden. AB InBev wil ook niet dat andere aandeelhouders voor aandelen kiezen, omdat anders de Belgisch-Braziliaanse controlerende aandeelhouders hun belang te veel zien verwateren.

Analisten betwijfelen dat het ongenoegen van misnoegde SABMiller aandeelhouders nu zal wegkwijnen. ‘Want het bod van aandelen en cash is nog steeds meer waard dan het bod van cash alleen. Maar ik denk niet dat het gemor op dit moment een groot gevaar betekent voor de overname’, zegt ING-analist Matthias Maenhaut. ‘De groep met misnoegde aandeelhouders is te klein om voor een grote opstand te zorgen. Maar als het pond in waarde blijft dalen, zou de groep ontevreden aandeelhouders snel kunnen groeien.’

Mocht het protest er toch voor zorgen dat de overname strandt, dan dreigt de beurskoers van SABMiller, die sinds het nieuws van de overname hard gestegen is, zwaar te dalen. Maar dat moet dan maar, vindt Aberdeen Asset Management. 'Als er geen beter bod komt vinden we het geen enkel probleem om langtermijnaandeelhouders te blijven van SABMiller.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud