Advertentie

Hollands glorie in Brussel

De Bel20 was de op twee na zwakst presterende index van West-Europa, maar Brussel kon het verlies wel beperken. Sucraf blijkt het gouden ei van Value8, Dreamcatcher wordt stilaan een nachtmerrie voor EVS.

De Bel20 sloot op 3.178 punten, een daling met 0,1 procent. Het verlies van GDF Suez (-0,1%) en KBC (-0,5%) trok de index lager. 

De Nederlandse holding Value8 die onlangs Sucraf ter hulp kwam, doet zijn naam alle eer aan. Kort voor de BAV waarbij de Nederlandse holding het belang van de Kronackers in de plantageholding overnam, noteerde het 0,26 euro. Vandaag schoot het bijna 731 procent hoger tot 2,16 euro. Peter Paul de Vries, de sterke man achter Value8, liet dinsdag weten dat hij de balans van de Belgische holding wil verstevigen.

'Dat kan door nieuwe aandelen uit te geven, maar ook door de omzetting van schulden in aandelen', aldus een persbericht Zo'n operatie zou ten vroegste in het vierde kwartaal worden voorgelegd aan de aandeelhouders. Daarbij zal 0,25 euro als referentieprijs gehanteerd worden, zo luidt het. Die koers ligt in de buurt van wat Sucraf net voor de intrede van Value8 waard was. 

Dan vergaat het EVS (32,24 euro, -2,0%) iets minder goed. Sinds midden mei verloor het meer dan  een kwart van zijn waarde en het einde is nog niet in zicht. Rabobank-analist Hans Slob verlaagt zijn koersdoel voor de beeldtechnologiespecialist van 41 naar 35 euro, zijn advies blijft 'houden'. De beeldtechnologiespecialist verlaagde vorige week, bij de bekendmaking van de halfjaarcijfers, zijn omzetprognose: in plaats van een hoge eencijferige groei wordt nu een lage eencijferige groei verwacht.

Slob beschouwt Dreamcatcher van het Canadese Evertz als een bedreiging. Net als de XT-server van EVS is Dreamcatcher een slow motion replay technologie voor het in beeld brengen van liveshows en sportwedstrijden. Evertz zag zijn omzet in het vierde kwartaal met 33 procent toenemen en zijn leveringen plus orderboek pieken. In het kwartaal daarvoor sloeg EVS' concurrent een 'grote sportcompetitie' en 'grote sportzender' aan de haak. 'Dit toont duidelijk aan dat Dreamcatcher aanslaat. En dat in de sportwereld, de sweet spot van EVS', zegt Slob.

Joop Janssen, topman van EVS, verklaarde vorige week dat de concurrentie zich vooral roert in communicatie, en dat de successen uitblijven. Het Luikse bedrijf heeft volgens de CEO nog geen deals, die aan verlenging toe waren, verloren aan concurrenten. Slob verwacht volgend jaar een stabiele omzet uit sport en een groei van 10 procent in de studio's (entertainment, nieuws en media). Samengeteld geeft dat een omzetdaling van 6 procent, aldus de analist. De bedrijfswinst ziet hij in 2015 met 22 procent zakken.

Andere analisten willen het aandeel voorlopig nog niet verkopen, maar snoeien ook stevig in het koersdoel. Guy Sips van KBC Securities laat zijn advies zakken van 'bijkopen' tot 'houden', het koersdoel gaat van 43 naar 38 euro.

De notering van Fountain werd opgeschort in afwachting van een persbericht. Veel meer kunnen we u voorlopig niet vertellen, het bedrijf houdt de lippen op mekaar.  Begin augustus raakte bekend dat Omega Pharma-topman Marc Coucke een belang van 7,4 procent opbouwde in de drankengroep die gespecialiseerd is in warmedrankautomaten voor bedrijven. Fountain sloot gisteren onveranderd op 2,99 procent. 

De drie beursgenoteerde bedrijven die zijn genomineerd voor de ‘Onderneming van het Jaar’-award, deden het goed en presteerden beter dan de Bel20. Lingeriespecialist Van de Velde won 0,4 procent tot 38,70 euro, Ontex deed er 0,2 procent bij tot 18,61 euro en Kinepolis won 0,1 procent tot 29,04 euro. De genomineerden Vycnke en Katoen Natie staan niet op de beurs.

Bank Degroof past zijn advies voor Elia (37,41 euro, +0,4%) aan van 'houden' tot 'bijkopen'. Het koersdoel stijgt van 38 tot 44 euro. Elia maakte beter dan verwachte halfjaarcijfers bekend, vooral dankzij zijn belang in de Duitse dochter 50Hertz. Hogere investeringen vertalen zich dankzij de Duitse regelgeving in meer winst. Het management blijft ook optimistisch over de Duitse activiteiten, aldus analilst Bart Jooris.

KBC Securities trekt het koersdoel voor Floridienne (77,89 euro, -2,6%) op van 75 tot 84 euro. Het advies blijft op 'houden' staan. De chemie-, voedings- en life sciences-groep verwacht dit jaar winst in alle divisies. De financiële structuur is in het eerste halfjaar verbeterd, aldus Guy Sips, en zou verder moeten verbeteren in de tweede jaarhelft.  Voor het eerst zat de fabriek van Ath niet meer in de cijfers.

D'Ieteren (31,40 euro, -0,2%) kende een goede augustusmaand en verkocht 4,6 procent meer auto's dan een jaar eerder, becijferde Bernard Hanssens van Bank Degroof. Dat is vooral te danken aan Skoda en Porsche. D'Ieterens marktaandeel steeg van 20,5 naar 22,4 procent. Hanssens heeft voor de autodienstengroep een 'houden'-advies en een koersdoel van 32 euro.

Gastankerrederij Exmar (11,82 euro, -0,(%) betaalde dinsdag een interimdividend uit van 20 cent bruto per aandeel, de daling in Brussel bleef dus beperkt tot 6 cent. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud