'IBA is groeiverhaal van meerdere decennia'

IBA-CEO Olivier Legrain ©BELGA

Analisten van KBC Securities zijn lovend over IBA. Het aandeel sloot 11 procent hoger op 48,45 euro. Een nieuw record.

KBC Securities bestempelt het Waals-Brabantse bedrijf in een lijvig rapport als een 'groeiverhaal van meerdere decennia'. Het beurshuis zet het aandeel op zijn favorietenlijst met een koersdoel van 60 euro. 

IBA  heeft intussen al een beurswaarde van 1,4 miljard euro. Sinds begin 2014 is het aandeel verzevenvoudigd.

IBA sloot rond die tijd enkele probleemdossiers uit het verleden af en profileerde zich steeds meer als dé specialist in protontherapie, een nog vrij nieuwe manier om kankertumoren te behandelen. Protontherapie is verfijnder dan klassieke bestraling, met minder schade aan gezonde lichaamscellen. 

Van Leuven tot China

IBA bouwt wereldwijd - van de VS, tot Leuven, tot China - protontherapiecentra die tientallen miljoenen kosten en waarvan de grootte varieert van die van een tennisterrein tot een voetbalterrein. 

'Het bedrijf is wereldleider met een marktaandeel van 47 procent', aldus KBC Securities. Het gaat momenteel zo hard voor IBA dat het de productiecapaciteit in België gaat uitbreiden en vorig jaar de zoektocht startte naar 400 nieuwe medewerkers. 

15%
Analisten van KBC Securities verwachten dat de verkopen van protontherapiesystemen wereldwijd tot 2035 met gemiddeld 15 procent per jaar zullen toenemen.

En het liedje is nog niet uit. 'We verwachten dat de verkopen van protontherapiesystemen wereldwijd tot 2035 met gemiddeld 15 procent per jaar zal toenemen', aldus KBC Securities. 'De technologie zal namelijk nog beter en goedkoper worden, en de bewijzen over het nut bij allerlei kankers zullen zich opstapelen.'

Momenteel wordt het vooral gebruikt voor de behandeling van oog- of hersentumoren, of van tumoren bij kinderen. 'Het marktaandeel van protontherapie zal tussen nu en 2035 toenemen van 1 naar 11 procent, denken we', klinkt het. 'En sommige studies spreken zelfs over 15 à 20 procent.'

Pole position

IBA zit in pole position om die groei te pakken. 'IBA heeft technologische voorsprong, en is momenteel het enige bedrijf in deze niche dat winstgevend is', klinkt het. Het nummer twee, Varian, moest begin dit jaar nog een verlies van tientallen miljoenen dollar slikken op een contract.

Analisten David Vagman en Michael Vlemmix schuiven IBA ook naar voren als potentieel overnamedoelwit. 'Op middellange termijn', zeggen ze. Let wel: die speculatie is niet nieuw.

We zien IBA op middellange termijn als overnamedoelwit.
KBC Securities

Philips, met wie IBA al enkele jaren samenwerkt, geldt al jaren als een 'logisch' overnamekandidaat. Een andere kandidaat is het Zweedse Elekta. 'Elekta domineert samen met Varian de markt voor klassieke radiotherapie, maar heeft de boot in protontherapie gemist. Bijgevolg kan de groep mogelijk proberen via een overname een inhaalrace te doen'.

Maar wie ook een bod doet, zal niet zuinig mogen zijn aangezien een derde van het bedrijf verankerd zit bij onder andere de oprichters en het management. 

Duur 

De analisten wijzen er nog op dat het aandeel momenteel duur oogt, met een koers-winstverhouding van 28 op basis van de winstprognose van 2018. 'Maar dat is gelijkaardig met wat we in het verleden gezien hebben bij bijvoorbeeld Elekta en Varian toen klassieke radiotherapie aan het begin van de opmars stond. Beleggers hebben destijds het groeipotentieel van die bedrijven ook onderschat. Op een bepaald moment noteerden die met een koers-winstverhouding van 35 en meer, en toch zijn de aandelen beter blijven presteren dan de markt.'

KBC Securities is veruit de grootste optimist over IBA. Andere beurshuizen hebben een koersdoel van rond de 45 euro. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud