IBA-rivaal scoort op Wall Street

Wall Street spint garen bij de dag na dag tuimelende dollar ©AFP

Hoe meer de dollar zakt, hoe meer de Dow Jones stijgt. En vlammen deed IBA-rivaal Varian helemaal.

Op Wall Street noteert de Dow Jones  nog maar eens op een verse recordhoogte, met een winst van 0,5 procent tot 26.392 punten. Dit met dank aan de nieuwe tuimelperte van dollar, ook al viel de 'greenback' op het eind van de handel nog wat terug. 

Sinds begin dit jaar won de Dow Jones meer dan 6 procent in dollar, in euro blijft daar slechts 2 procent van over. Over het voorbije jaar is de discrepantie nog groter: van de 31 procent winst voor de Dow, blijft in euro slechts 12 procent over. 

Pro memorie: die tuimelperte is prima nieuws voor de Amerikaanse multinationals. Bedrijven uit de S&P500 halen collectief een kleine helft van de omzet buiten de Verenigde Staten en die inkomsten in euro, pond, renminbi, yen, real ... zijn omgerekend naar de eigen munt een stuk meer waard naarmate de dollar afglijdt. Vergelijk het met de Londense Footsie, die iet of wat contra-intu├»tief dankzij het tuimelende pond vlak na het brexitreferendum stevig terrein won. 

De meest opgemerkte stijger op Wall Street is Varian . En dat is voor Belgische beleggers een naam die een belletje doet rinkelen. Varian is namelijk de grote rivaal van IBA in de bouw van protontherapiecentra voor de bestrijding van kanker.

Varian kwam over het eind december afgesloten eerste kwartaal met duidelijk beter dan verwachte resultaten en blikt ook optimistisch vooruit op de rest van het boekjaar tot eind september. Een optimistische vooruitblik die IBA-analisten lijkt te staven in hun vermoeden dat de Amerikanen na jaren kwakkelen marktaandeel afsnoepen van de Belgische concurrent, die onlangs de vierde (!) winstwaarschuwing in zeven maanden moest uitsturen. Het aandeel Varian trekt een spurt van 12,4 procent tot 127,01 dollar. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud