opmerkelijk

IBA vult blinde vlek wereldkaart op

IBA-CEO Olivier Legrain ©Dieter Telemans

De Brabantse wereldmarktleider in protontherapie strijkt met een Egyptisch contract neer in Afrika.

Hospital 57357 in Kaïro. Een vlot bekkende naam is het niet, maar IBA kan er wel zijn wereldkaart mee vervolledigen.

De Waalse wereldmarktleider in protontherapie heeft een contract voor de bouw van een ProteusOne in de lokale kinderafdeling en strijkt zo voor het eerst neer op het Afrikaans continent, tot nog toe een schaarse blinde vlek.

©IBA

Protontherapie is een complexe en dure therapie die toelaat kankercellen tot de millimeter precies te bestralen, waardoor in vergelijking met klassieke kankertherapie minder gezond omliggende weefsel wordt beschadigd. Net vandaag begint het UZ Leuven met de bouw van een bunker om de protontherapie te kunnen aanbieden.

Met een marktaandeel van 53 procent en 111 geïnstalleerde of in aanbouw zijn de behandelingskamers zijn de Waals-Brabanders wereldmarktleider, de rest verdelen het Japanse Hitachi en het Amerikaanse Varian ongeveer evenredig onder elkaar. 

Hefboom

Eerder brak IBA al onder meer door in China en in Zuid-Amerika, via een contract in Argentinië. Die doorbraak is mede te danken aan een alliantie met Philips en de relatief compacte en dus ook relatief goedkope ProteusOne-centra. Relatief, want ook een ProteusOne kost al snel 20 miljoen euro. Ook in het thuisland brak IBA door, al krijgt het verhaal zoals altijd in België een communautair randje met systemen in Leuven én Charleroi. 

IBA is op de beurs een prachtvoorbeeld van wat er gebeurt als een technologie waarin je wereldmarktleider bent wereldwijd doorbreekt: een hefboom om u tegen te zeggen. Over 2016 kwam de bedrijfswinst uit op 37 miljoen euro, een verdrievoudiging tegenover 2011.

Bovendien is het orderboek zo goed gevuld dat CEO Olivier Legrain tot 2020 (!) een groei van omzet en winstmarge kan beloven. Zelfs als we de onderkant van de beloofde groei nemen, zal de bedrijfswinst tegen 2020 verdubbeld zijn tot 75 miljoen euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud