IBA : 'zwakke markt, sterke concurrentie'

IBA-CEO Olivier Legrain ©Dieter Telemans

Interne problemen én toenemende concurrentie zullen dit en volgend jaar zwaar op de marges van de wereldmarktleider in protontherapie wegen.

Het halfjaarrapport van IBA , de Waals-Brabantse wereldmarktleider in protontherapie voor kankerbestrijding, is na de dot na een winstwaarschuwing vorige maand zoals gevreesd dramatisch. Beleggers reageerden geschokt en hadden na het winstalarm de beurswaarde van IBA met één derde afgetopt.

Dat blijkt geen overbodige luxe. IBA had anticiperend op een sterke groei over zowat heel de wereldkaart fors geïnvesteerd. Nu draaien heel wat vers aangeworven ingenieurs met de vingers en moet het bedrijf al geboekte winsten op meerjarenprojecten - protontherapiecentra zijn notoir complex - terugnemen.

Vandaar dat een bescheiden 5 procent omzetgroei over het eerste halfjaar zich in combinatie met een op een veel sterkere groei geschaalde kostenbasis vertaalt in een ineenstorting van de rendabliteit.  De bedrijfswinst voor afschrijvingen (rebitda) tuimelt 71 procent naar 5,3 miljoen euro. Het nettoresultaat kleurt 4,7 miljoen rood, tegenover 8,3 miljoen winst een jaar eerder. 

Het was na de waarschuwing van vorige maand vooral uitkijken hoe fors CEO Olivier Legrain in de de prognoses voor de komende jaren zou hakken. Fors, zo blijkt. Het probleem blijkt zich niet te beperken tot een slecht beheer van een sterk groeiende markt voor protontherapie. Het probleem blijkt ook een markt die minder florissant is dan gedacht.

Legrain waarschuwt nu namelijk ook voor een 'zwakke markt op korte termijn', in combinatie met 'sterke concurrentie'. Lees: er heerst een prijzenslag op een markt die minder dan gedacht groeit.

Voor 2018 en 2019 rekent IBA nu nog in het beste geval op 5 procent in plaats van minstens 10 procent omzetgroei, maar het kan ook nul zijn. En dat is nog een stuk pessimistischer dan analisten die voor 2018 gemiddeld nog op bijna 10 procent groei rekenden tot 385 miljoen.

De winstmarge zal in 2018 en 2019 nog 5 à 10 procent belopen, terwijl eerder de lat tot nog toe op 13 à 15 procent lag. 

De nog somber dan gevreesde update laat sporen na: het aandeel tuimelt in Brussel nog eens 19 procent naar 25 euro. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud