Innovatieve cacaoplantage trekt naar Alternext

Cacaobonen en jonge boompjes op de Solea-plantage in Ivoorkust ©Solea

KKO International, een Belgische holding die een jonge cacaoplantage in Ivoorkust bezit, wil met een beursgang op de Alternextmarkten van Brussel en Parijs 10 miljoen euro ophalen.

Dat bedrag kan bij grote interesse worden uitgebreid tot 11,5 miljoen euro en zelfs tot 13,2 miljoen euro als ook de overtoewijzingsoptie wordt uitgeoefend. Het geld van de kapitaalverhoging moet dienen om een jonge cacaoplantage in Ivoorkust, Solea genaamd, verder uit te breiden en te investeren in extra personeel en materieel.

Het prospectus werd op 14 september goedgekeurd door de FSMA. Het aanbod van nieuwe aandelen is op 16 september van start gegaan. Inschrijven kan nog tot en met 8 oktober. Een aandeel KKO zal tussen 3,26 en 3,98 euro kosten. Het is de bedoeling tenminste 25 procent van de nieuwe aandelen toe te kennen aan kleine beleggers. In België begeleidt het beurshuis Weghsteen de operatie.

Solea is in feite een Frans project, maar koos ervoor een Belgische holding op te richten omdat er een fiscaal gunstige overeenkomst bestaat tussen Ivoorkust en België, vertelt bestuurder Robert Osselaer. KKO controleert Solea voor 99,94 procent.

Bocanda

Het Solea-project zag vier jaar geleden het levenslicht, toen drie mensen uit de Franse financiële wereld een ‘gek idee’ hadden. Cathérine Wajsman en Jacques-Antoine de Geffrier, die samen aan het hoofd staan van de Parijse vermogensbeheerder Opportunité, gingen scheep met ingenieur en Afrikakenner Rémy Alemane om in Ivoorkust een cacaoplantage uit de grond te stampen. Daarmee wilden ze inspelen op de toenemende vraag naar cacao in de hele wereld en de verdubbeling van de cacaoprijs in de voorbije 10 jaar.

Ze trokken naar de streek rond het stadje Bocanda in Ivoorkust, vanwege de vruchtbare grond en het goede klimaat voor cacaobomen. Onder leiding van Alemane is intussen een plantage ontstaan van zo’n 1.000 hectare, waarvan 800 hectare al is aangeplant. Daarbij is gekozen voor een nieuw ontwikkelde cacaovariëteit, Mercedes, die in optimale omstandigheden tot 5 ton cacaobonen per hectare kan opleveren. Dat is tien keer zoveel als de gangbare productie van een cacaoplantage. Solea gaat ook innovatief te werk: de plantage wordt geïrrigeerd en meststof wordt gedoseerd toegevoegd aan het irrigatiewater, dat afkomstig is van de nabijgelegen N’Zi-rivier.

De grond van de plantage behoort niet Solea toe, maar krijgt het bedrijf voor 35 jaar in concessie van de lokale bevolking. In ruil krijgen de dorpen 5 procent van de omzet. Momenteel stelt Solea al meer dan 500 mannen en vrouwen te werk. De activiteit heeft niet alleen werk gecreëerd, maar had ook andere voordelen voor de lokale gemeenschap: de drinkwatervoorziening is verbeterd, er is elektriciteit, een schooltje en gezondheidscentrum werden opgericht, en wegen werden aangelegd.

Risico's

Solea verwacht zijn eerste cacao-oogst in oktober. In de jaren 2012, 2013 en 2014 bleef het cacaobedrijf nog in het rood, maar 2015 zou een break-evenresultaat moeten opleveren. Het hele project is tot dusver gefinancierd met voorschotten en leningen. De beursgang moet Solea verse zuurstof geven, toelaten een nieuwe sprong te maken en een rendabele onderneming te worden. Op lange termijn mikken de initiatiefnemers op 3.000 hectare en een productie van 10.000 ton cacaobonen per jaar.

Vanzelfsprekend is investeren in KKO niet zonder gevaar. In het persbericht worden de talrijke risico’s op een rijtje gezet. Die houden onder meer verband met het feit dat de plantage nog in volle ontwikkeling is en dat Solea financieel niet stevig staat (er is bijvoorbeeld geen werkkapitaal voor de komende 12 maanden voorhanden). Daarnaast gaat het om een landbouwactiviteit, met onvoorspelbare factoren als weer, marktprijzen of opbrengsten. KKO benadrukt ook dat het, voorlopig althans, niet de bedoeling is dividenden uit te keren.

Osselaer wijst dan weer op de sterke kanten van het project. 'Dit is een goede investering', meent hij, want in de cacaosector is een 'grote crisis' op komst. Door de toenemende consumptie van chocolade in groeilanden als China en India zal er over enkele jaren een cacaoschaarste ontstaan. Daar komt bij dat geen enkele grote onderneming - zoals Nestlé of Cargill - actief is in de cacaoproductie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect