Jackpot voor Tigenix

©wim kempenaers (wkb)

Een deal met het Japanse farmabedrijf Takeda biedt uitzicht op honderden miljoenen inkomsten in de komende jaren. Het aandeel schiet tot 20 procent hoger. Tigenix haalt tegelijkertijd ChondroCelect van de markt.

Takeda zal het medicijn Cx601 in Europa op de markt brengen. Cx601 is hét uithangbord van Tigenix . Cx601 is geen pil, maar een techniek om met behulp van stamcelinjectie peri-anale fistels bij patiënten met de ziekte van Crohn te behandelen. De laatste studiefase in Europa toonde dat de behandeling zeer doeltreffend is. Nu is het wachten op het oordeel van het Europees geneesmiddelenagentschap.

Opvallend: één dag voor het grote nieuws was Tigenix ook al de grootste stijger op de Brusselse beurs. Het aandeel ging er met 10,57 procent op vooruit aan een handelsvolume dat meer dan het dubbele bedroeg van het gemiddelde dit jaar.

"Wij hebben dit ook opgemerkt en zullen daar een analyse van maken," laat de FSMA weten. "Dat houdt in dat we een tijdslijn opmaken van welke informatie bekend was op welk moment, voor welke personen."

Het aandeel Tigenix maakt al een tijd bokkesprongen omhoog en omlaag, terwijl ook het aantal verhandelde aandelen sterk fluctueert. Sinds nieuwjaar stond echter nog geen grotere koersbeweging op de tabellen (buiten vandaag), zij het positief of negatief.

Maar dat oordeel wacht Takeda niet af. Het betaalt Tigenix een bom geld om het product te mogen commercialiseren. Zo gaat dat nu eenmaal in de farmasector. Kleine bedrijven als Tigenix doen het onderzoekswerk en verkopen dan de rechten aan grote bedrijven die hun enorme verkoopploegen aan het werk zetten. 

Door de deal heeft Tigenix voor de komende jaren zicht op honderden miljoenen inkomsten uit Cx601.

  • 25 miljoen euro krijgt het meteen van Takeda.
  • 15 miljoen euro als het Europees geneesmiddelenagentschap groen licht geeft voor de commercialisatie.
  • 340 miljoen euro kan er nog bijkomen als de verkoop bepaalde voorafgesproken drempels overschrijdt.
  • Van elke 10 euro omzet die Takeda boekt met Cx601 komt meer dan 1 euro in de boeken van Tigenix terecht (royalty's van meer dan 10 procent). (Volgens analisten van KBC Securities kan de omzet oplopen tot honderden miljoenen, zowel in Europa als in de VS)

Takeda zal binnen twaalf maanden ook nog 10 miljoen euro investeren in het kapitaal van Tigenix.

Voor alle duidelijkheid, de overeenkomst heeft enkel betrekking op de Europese markt. In de VS is nog meer werk aan de winkel. Als alles volgens plan verloopt, zal Tigenix begin volgend jaar daar de laatste studiefase opstarten om de Food and Drug Administration te overtuigen. Dat zal nog vele miljoenen kosten. 'Maar met de deal van vandaag hebben we daar de financiële slagkracht voor', zegt CEO Eduardo Bravo. Voorts werkt Tigenix verder aan behandelingen voor scepsis (bloedvergifitiging) en en hartfalen.

Gedaan met ChondroCelect

Cx601 is - mits groen licht van Europa - het tweede product van Tigenix dat alle testen heeft doorstaan. Al is dat nog geen garantie op succes. Het eerste product ChondroCelect, om kraakbeenletsels in de knie te herstellen, was een commerciële flop. Zelfs in die mate dat Tigenix vandaag meldt dat het binnenkort niet meer beschikbaar zal zijn en uit de rekken wordt gehaald. De meeste Europese landen beschouwden de behandeling als een luxeproduct waardoor het geen terugbetaling genoot. Dan weet je meteen dat een behandeling van duizenden euro's weinig kans op succes maakt. Tigenix had ChrondroCelect al grotendeels opgegeven en de verkoopopdracht doorgeschoven naar farmabedrijf Sobi, maar ook die kreeg het niet van de grond. Exit ChondroCelect, enter Cx601.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud