KBC klopt vlot de prognoses, maar aandeel zakt

KBC-CEO Johan Thijs ©Photo News

De terugkeer van zowel de 'Keltische tijger' als de beursappetijt bij de klant leverde de bank een erg sterk tweede kwartaal op.

KBC boekte het voorbije kwartaal een nettowinst van 855 miljoen euro of 2,01 euro per aandeel. Dat is bijna een vijfde meer dan de 721 miljoen een jaar eerder en ook ruim beter dan de stabiele winst waar de analisten gemiddeld op rekenden.

Een belangrijke motor van het winstherstel is de herwonnen beleggersappetijt van de klant, een gegeven dat ook BNP Paribas Fortis al opmerkte. Door het opgeklaarde beursklimaat parkeren klanten niet langer angstig hun cash op een spaar- of zichtrekening, maar kloppen ze aan bij het veel lucratievere 'fondsenfabriekje' van KBC om hun geluk op de beurs te wagen. Dat hielp jaar op jaar de commissie-inkomsten 19 procent hoger, van 360 naar 430 miljoen euro.

De beleggersappetijt compenseert de krimpende netto-rente-inkomsten. Die inkomsten meten wat de bank verdient op haar kernmetier: geld op korte termijn aantrekken en op lange termijn uitlenen aan bedrijven, gezinnen en overheden.

Welnu: omdat de ECB met haar negatieve rente en de massale inkoop van staatspapier de rentes over steeds langere looptijden naar of zelfs onder nul laat zakken, verdienen banken steeds minder geld op die kernactiviteit. KBC-CEO Johan Thijs was eind 2015 een van de eerste bankiers die voor de impact waarschuwde.

Initieel kon de bank de impact nog milderen door de wederbeleggingsvergoeding die ze opstreek telkens klanten - gebruik makend van de lage rente - hun woonkredieten herfinancierden, maar dat effect is uitdovend. Gevolg: de netto-rente-inkomsten zakten jaar op jaar met ruim 40 miljoen of 4 procent naar 1,03 miljard euro. 

Turbo op de resultaten

Even belangrijk als het fondsenfabriekje voor de winstmotor is Ierland. De spectaculaire wederopstanding van de Keltische tijger zet een turbo op de resultaten (zie inzet). Doorheen de crisisjaren legde KBC een 'spaarpot' van maximaal 2,6 miljard aan om potentiële verliezen op Ierse vastgoedkredieten op te vangen.

Dat potje oogt - gelet het herstel van zowel de economie als de huizenprijzen - zeer royaal, waardoor de bank afgelopen kwartaal 87 miljoen miljoen provisies kon terugnemen en het spaarpotje door opeenvolgende terugnames intussen tot 2,1 miljard herleid is.

Voor heel 2017 rekent CEO Johan Thijs nu op een 'Ierse boost' van 160 à 200 miljoen, tegenover 120 à 160 miljoen in mei en 25 à 75 miljoen begin dit jaar. 

DE WISKUNDE VAN HET IERSE WITTE SCHAAP

'Ierland was lang een zwart schaap in onze kudde, nu is het een wit schaap', liet CEO Johan Thijs in mei 2016 al optekenen. Dit jaar promoveerde Ierland niet alleen tot kernmarkt van de groep, maar ook tot 'digitaal testlabo'.

KBC had per eind juni nog 12,7 miljard vastgoedkredieten uitstaan in Ierland. Het grootste deel – 9 miljard – zijn woonkredieten van mensen die in hun eigen huis wonen en die zijn relatief veiliger dan kredieten aan bijvoorbeeld verhuurders of vastgoedontwikkelaars.

Van die 12,7 miljard bestempelt KBC nu nog 40 procent, dus 5,1 miljard, als 'problematisch'. Nog geen drie jaar geleden was dat nog bijna 53 procent. En voor 41 procent van die probleemkredieten legde de bank 2,1 miljard voorzieningen aan.

Met andere woorden, pas als de effectieve verliezen op de Ierse vastgoedcrash dreigen op te lopen tot meer dan 2,1 miljard, moet KBC extra provisies in de boeken nemen.

Dat is gelet op het forse herstel - de Ierse huizenprijzen bevinden zich nu zowat de helft boven het dieptepunt van maart 2013 - steeds minder waarschijnlijk, waardoor de kans reëel is dat Ierland nog een tijd een winstmotor kan blijven.

Ook elders in de groep zijn dankzij het economisch herstel de provisies voor probleemkredieten laag. Daardoor kon KBC per saldo 78 miljoen provisies (voorzieningen voor slechte leningen) terugnemen, terwijl er vorig jaar netto 50 miljoen provisies extra waren. Een verschil van 128 miljoen in de kering, dus. 

Die economische lente wordt treffend geïllustreerd op slide 57 van de analistenpresentatie van de bank- en verzekeringsgroep. Op vrijwel alle kernmarkten van de groep, van Ierland over Tsjechië tot Bulgarije, schijnt een uitbundige zon, waar alleen in België af en toe een wolkje voor schuift. 

©KBC

Net als vorig jaar laat KBC via een interim-dividend 1 euro bruto per aandeel als voorschot op de resultaten naar de aandeelhouders vloeien. Dat extraatje komt op 17 november op de rekening. KBC heeft sinds het boekjaar 2016 de doelstelling om minstens de helft van de nettowinst uit te keren. 

Zomerakkoord

Een bemol in het kwartaalrapport is wel een frappant uitvloeisel van het Zomerakkoord dat de Wetstraat op 26 juli bereikte: de verlaging van het tarief van de vennootschapsbelasting zal vanaf 2018 logischerwijs een 'recurrente positieve invloed' hebben. In de tweede helft 2017 is er echter eenmalig een negatieve impact van 230 miljoen euro omdat de bank minder uitgestelde belastingvorderingen op overgedragen verliezen uit de crisisjaren in rekening zal kunnen brengen. 

'Vanaf 2018 zal de aangepaste vennootschapsbelasting wel een positieve invloed hebben op onze resultaten', verduidelijkt CEO Johan Thijs. 'We gaan ervan uit dat we daardoor het verlies van 230 miljoen euro tegen eind 2020 gecompenseerd hebben.'

©KBC

Spijts de sterke resultaten noteert het aandeel zo'n 2 procent lager  op de Brusselse beurs. Daar moet je volgens analisten niet te veel achter zoeken: 'Het aandeel presteerde in de aanloop naar de cijfers al heel sterk (sloot woensdagavond op het hoogste peil sinds 2008, red.), dus is een bescheiden reactie niet onlogisch', stipt ING-analist Albert Ploegh aan.

Degroof Petercam merkt op dat de negatieve impact van het Zomerakkoord in 2017 waarschijnlijk het verwachte dividend wat zal aftoppen, wat mogelijk de ontgoocheling bij de beleggers verklaart.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud