Kepler: ‘Argenx is ideale overnamekandidaat'

©rv

Op een vrijwel stabiele beurs schitterden de biotechaandelen Bone Therapeutics en Argenx. De eerste publiceerde goede resultaten, de tweede kreeg een koopadvies van Kepler.

De Bel20 sloot met een verlies van 0,3 procent op 3.492 punten. Argenx  schoot bij de opening tot 8 procent hoger. Het aandeel sloot met een winst van 1,9 procent, nog steeds goed voor de eerste plek in de Bel20.

Het beurshuis Kepler Cheuvreux begon de opvolging met een koopadvies en een koersdoel van 140 euro. Kepler wijst erop dat het platform van Argenx al een portfolio van kandidaat-medicijnen heeft voortgebracht die al succes hadden in middengevorderde stadia. Voorts wijst Kepler op de verschillende overeenkomsten die Argenx sloot met farmabedrijven als Janssen en Abbvie. 'Bovendien heeft zijn topmedicijn efgartigimod het potentieel om de bestaande behandelingen van auto-immuunziektes van tafel te vegen.'

Argenx mikt met efgartigimod op de behandeling van de spierziekte myasthenia gravis. 'De kans op succes schatten we in op 80 procent. Dat kan de beurswaarde potentieel met 1 miljard euro opkrikken.' Tot slot vindt Kepler Argenx een aantrekkelijke overnameprooi.

Botgroei

Ook op de brede markt was de hoofdrol weggelegd voor biotech. Bone Therapeutics  maakte goede resultaten bekend van het fase 2a-onderzoek voor het botgroeimiddel ALLOB bij patiënten die een spinale fusie ondergaan, een operatie om de rug van mensen met scoliose rechter te zetten. Tegenover dat goede resultaat staat een kas die bijna leeg is, waardoor een kapitaalverhoging nu zeer dichtbij komt. Het aandeel ging 6,3 procent hoger.

Sipef  gaf 4 procent prijs. Als gevolg van de aanhoudend lage palmolieprijs en deels ook door tegenzittende weersomstandigheden waarschuwde Sipef-topman François Van Hoydonck woensdag (op de algemene vergadering) dat het netto courant resultaat dit jaar meer dan 50 procent lager zal uitvallen dan in 2018.

In een reactie liet Frank Claassen, analist bij Degroof Petercam, zijn koersdoel zakken van 52 tot 49 euro. Claassen heeft zijn ramingen verlaagd. Hij rekent nog op 7 miljoen dollar nettowinst dit jaar tegenover 19 miljoen eerder. Ook voor 2020 is hij voorzichtiger geworden en zakt zijn winstprognose van 32 tot 23 miljoen dollar.

Zijn advies blijft 'houden' omdat de prijs per hectare (bedrijfswaarde per hectare) hem correct lijkt in de huidige uitdagende omgeving. Hij komt tot 9.000 tot 10.000 dollar per hectare.

Studax

Xior  kreeg applaus voor de overname van Studax, een studentenresidentie naast het Leuvense station. De investeringswaarde ligt op 29,75 miljoen euro, met een verwacht aanvangsrendement van 5,40 procent. Xior koopt de site via een 'inbreng in gebouwen'. Dat betekent dat de verkoper nieuwe aandelen kreeg, 430.889 stuks om precies te zijn. Hij plaatst die voor het grootste deel meteen op de markt, tegen 44,40 euro. Door die private plaatsing was de handel in de voormiddag opgeschort. Bij de hervatting van de handel ging het aandeel meteen 4 procent hoger. Xior sloot met een winst van 4,9 procent.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud