Advertentie
Advertentie

Kerstrally jaagt Dow naar 70ste record van 2017

Santa Claus op de beursvloer van de New York Stock Exchange ©REUTERS

Beleggers krijgen van 'Santa Trump' een belastingsverlaging onder de kerstboom.

Wall Street eindigt een beresterk 2017 in stijl: met een stevige rally. De Dow Jones  koerste 0,6 procent hoger naar 24.792 punten en stelde zo het slotrecord voor de 70ste keer dit jaar scherper. Daarmee doet de Dow het beter dan in 1995, toen er 69 keer een slotrecord op de bordjes verscheen.  

De Dow Jones won dit jaar al meer dan 5.000 punten, ook een record in de 121-jarige geschiedenis van de beursbarometer. 

En Nasdaq  klimt dankzij het boerenjaar voor 'Big Tech' voor het eerst (even) boven 7.000 punten. Het is pas van april geleden dat Nasdaq voor het eerst de neus boven 6.000 punten stak.  

Beleggers kijken al een tijdje verlekkerd naar de belastingverlaging die in de pijplijn zit: in het Congres zijn de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden en die in de Senaat het eens over een gezamenlijk plan, zodat president Donald Trump normaal gezien nog voor het Kerstreces een belastingverlaging - officieel de Tax Cuts & Jobs Act - kan ondertekenen. Het Huis zou normaal gezien morgen stemmen, de Senaat woensdag of donderdag. 

Zo'n deal was een belangrijke belofte van Trump en een belangrijke reden waarom Wall Street bijna meteen na zijn verkiezing tot president een schier continuë hausse inzette. Eén van bedrijven die volgens analisten munt zal slaan uit de belastingverlaging is Berkshire Hathaway, de bijna 500 miljard dollar grote speeltuin van legendarisch belegger Warren Buffett. Het aandeel van die holding klimt voor het eerst boven 300.000 dollar. 

Een extra opsteker voor Wall Street is dat in het compromis de minimumtaks (AMT) die de Senaat voorstelde, gesneuveld is. Daardoor kunnen Amerikaanse bedrijven allerhande aftrekposten blijven gebruiken om hun effectieve belastingvoet zo laag mogelijk te doen uitkomen. 

Met de verse winst bouwt de Dow Jones de winst voor het jaar nu uit tot meer dan 25 procent. Dit zijn de vijf best presterende aandelen:

  1. Boeing +90%
  2. Caterpillar +59%
  3. Apple +52%
  4. Visa +46%
  5. McDonald's +44%

Ook de Europese beurzen lieten een eindejaarsrally optekenen. In Brussel steekt de Bel20 weer de neus boven 4.000 punten met een klim van 0,8 procent. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud