Koeltorenbouwer Hamon tankt 47 miljoen bij

In 2011 was Hamon nog de Waalse onderneming van het jaar. ©Thierry du Bois

Kleine aandeelhouders stopten het bedrijf (relatief) meer geld toe dan de Waalse overheid en de familiale aandeelhouders.

47,3 miljoen euro haalde de engineeringgroep uit Mont-Saint-Guibert op met de uitgifte van nieuwe aandelen. Per bestaand aandeel konden aandeelhouders intekenen op zes nieuwe aandelen tegen een prijs van 0,5 euro per stuk. Er werden met andere woorden een kleine 95 miljoen nieuwe aandelen geveild. Dat is 69,4 procent van het totale aantal dat Hamon te koop had aangeboden.

Hamon laat weten dat 76 procent van de kleinere aandeelhouders deelnamen aan de kapitaalverhoging. Zij staan nu dus positiever tegenover het bedrijf, want bij de vorige kapitaalverhoging in januari 2017 was dat maar 31 procent.

De niet-uitgeoefende rechten worden morgen verkocht aan institutionele beleggers. Het resultaat daarvan wordt 's avonds meegedeeld. De totale opbrengst zal dus waarschijnlijk nog oplopen, maar bij de eigen investeerders was deze kapitaalronde alvast geen doorslaand succes.

Resultaten van de kapitaalverhoging voor de verkoop van de resterende voorkeurrechten (scrips) aan grote beleggers. Bestaande aandeelhouders kochten 69,4 procent van de te koop aangeboden stukken.

AandeelhoudersHuidigNieuwe aandelen
Sopal38,52%9,49%
Sogepa44,23%56,48%
Kleine aandeelhouders17,14%34,04%
Eigen aandelen0,11%0%
100,00%100,00%

Eerder was al bekend dat het Waalse investeringsvehikel Sogepa 25 miljoen euro zou storten aan Hamon. Ook wisten we al dat de familie van ex-CEO Francis Lambiliotte niet voor het volle pond zou deelnemen. Eerder werd hun holding Sopal gepasseerd door Sogepa als grootste aandeelhouder.

Maar hoewel Sogepa instaat voor mee dan de helft van het opgehaalde geld, toch legden de kleinere aandeelhouders verhoudingsgewijs meer cash op tafel. Ze bieden Hamon alles samengeteld 15 miljoen euro aan voor extra aandelen, of ruim een derde van het opgehaalde geld. Hun bijdrage beloopt het dubbele van hun gewicht in het aandeelhouderschap voor de kapitaalronde (zie tabel).

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud