LafargeHolcim al jaren probleemkind voor GBL

©AFP

De cement- en bouwmaterialengroep LafargeHolcim is van groot belang voor de holding GBL van de families Frère en Desmarais. Ze tekent voor 14,8 procent van de portefeuille, maar zorgde al voor meer ellende dan genot.

De beursgenoteerde holding GBL bezit 9,4 procent van LafargeHolcim, het concern waar het gerecht vandaag binnen viel om mogelijke financiering van de terreurgroep IS te onderzoeken. Dat belang is tegen de slotkoers van dinsdag 2,7 miljard euro waard. GBL stapte voor het eerst in 2006 in het Franse Lafarge.

Veel plezier heeft GBL aan zijn investering nog niet beleefd. Vorig jaar moest GBL een waardevermindering van 1,4 miljard euro slikken wegens de slabakkende koers van het concern.

Toch kregen de twee co-ceo's van GBL, Gérard Lamarche en Ian Gallienne, een uitzonderlijke bonus van 800.000 euro elk voor hun rol in de totstandkoming van de fusie tussen het Franse Lafarge en het Zwitserse Holcim in 2015. GBL heeft twee vertegenwoordigers in de raad van bestuur van LafargeHolcim. Dat is naast Lamarche de Canadees Paul Desmarais Jr.

LafargeHolcim gaf eerder dit jaar al toe dat ze geld gegeven heeft aan Syrische milities om de fabriek in Syrië draaiende te houden. De topman van de cementgroep, Eric Olsen, moest daarom in april opstappen.

LafargeHolcim is ondanks de magere prestaties op de beurs nog steeds de derde grootste participatie van GBL. Dit zijn de voornaamste belangen van de holding, gemeten in procent van de intrinsieke waarde:

Is de tabel niet zichtbaar? Klik hier.

Welk effect de Syrische affaire kan hebben op de beurskoers van LafargeHolcim en GBL is moeilijk in te schatten. 'Je ziet dat beleggers LafargeHolcim een lagere waardering toekennen', zegt Tom Simonts, marktenspecialist bij KBC. LafargeHolcim zakte dinsdag 1,4 procent  op de beurs van Zürich. ' De waarde van de portefeuille van GBL  zakt mee. Vooralsnog is de daling van LafargeHolcim te klein om iets te veranderen aan het koersdoel van GBL.' 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content