Advertentie
Advertentie
nieuwsanalyse

Luistervinken voor gevorderden

©Serge Baeken

De kleine belegger kan steeds vaker meeluisteren naar conferencecalls, het pingpongspel tussen de bedrijfsleider en analisten. Een les in luistervinken loont voor de doe-het-zelver die niet vies is van een portie lettersoep.

Maandagavond 18 uur. D’Ieteren-CEO Axel Miller belooft samen met de winststijging over 2016 voor 2017 ook een winst die vlot 10 procent hoger kan. De kleine aandeelhouder ziet dat het goed is en gaat met een gerust gemoed slapen. Dinsdagochtend 9 uur. Het aandeel D’Ieteren incasseert van bij de Brusselse openingsbel een klap en ziet na luttele minuten een tiende van zijn beurswaarde in rook opgaan. De belegger die na een verkwikkende nachtrust de koers checkte om zijn winst te tellen verslikt zich in zijn espresso.

De reden voor die koersval? Die konden beleggers moeilijk distilleren uit het persbericht. Wel staat enkele alinea’s na de winstprognose terloops vermeld dat Moleskine, de Italiaanse ontwerper van notaboekjes die de autoverdeler in 2016 overnam, dit jaar heel het jaar in de plaats van slechts drie maanden aan de winst zal bijdragen. Pas tijdens de telefonische conferentie met analisten later op de avond wordt duidelijk wat dat zinnetje impliceert. Financieel directeur Arnaud Laviolette stipt aan dat Moleskine vorig jaar over drie maanden 9 miljoen euro bijdroeg. Lees: als de winst dit jaar constant blijft, zou daar dit jaar dankzij drie extra kwartalen dus 27 miljoen euro bijkomen. Dat bedrag is min of meer de 10 procent extra winst voor 2017.

We hebben nog nooit een luie balans gehad.

Telenet-CEO John Porter laat tijdens een conferencecall met een insidersknipoog verstaan dat de aandeelhouders een stevige uitkering krijgen als er geen deal met VOO komt.

Met andere woorden: D’Ieteren voorspelt eigenlijk een nagenoeg vlakke ‘onderliggende’ winst. Bovendien laat CEO Miller duidelijk verstaan dat de wat ontgoochelende winstmarge voor Moleskine in 2016 - een krimp van 27 naar 23 procent - niet eenmalig is. Ook de komende jaren zal fors geïnvesteerd worden in een verkoopsnetwerk. ‘Dit jaar een winstmarge van 30 procent, dat zou een piece of cake zijn’, zegt Miller. ‘Maar dat zou niet de juiste strategie zijn. We willen blijven investeren in het merk.’

Die boodschap van investeren in de lange termijn houdt steek. Maar omdat ze bepaald niet duidelijk gecommuniceerd werd en alleen geleidelijk doordrong bij de happy few die naar de conferencecall luisterde, zadelt de verwarring het aandeel met een stevige kater op.

©Serge Baeken

Smoking gun

Moraal van het verhaal: ook voor de kleine belegger kan het lonen even te luistervinken naar het gepingpong tussen het management en het analistenheir op de telefonische analistenconferentie. Let wel, voor de kleine belegger is dat niet altijd even evident. Niet alle bedrijven, zelfs niet in de Bel20, schakelen de moderne technologie van een webcast in om de kleine belegger mee te laten luisteren. Bekaert en UCB zijn daar exemplarische bedrijven in.

Bij Ontex, bijvoorbeeld, moet je nog ouderwets telefonisch inbellen en een nogal kordate operator laten weten voor welk bedrijf je werkt. Maar is live bijwonen geen optie, dan kun je in ‘uitgesteld relais’ wel de teleconferentie uitpluizen. Gewoon de naam ven het bedrijf en het trefwoord ‘transcript’ googelen en op de webstek Seeking Alpha vind je een uitgetikte versie. Weliswaar volautomatisch door een machine verbatim uitgetikt, dus verwacht geen literaire hoogstandjes.

Dat is ongeveer de vraag die mijn raad van bestuur gisteren ook stelde. Ik zal u hetzelfde antwoord geven. Ik weet het niet.

Matthew Taylor, CEO Bekaert antwoordt met een kwinkslag op de vraag hoe snel de winstmarge van Bekaert naar de beloofde 10 procent kan stijgen.

Telenet is zo vriendelijk op zijn investor relations zowel het persbericht, de beleggerspresentatie als het transcript van de teleconferentie netjes naast elkaar op te lijsten.

Strikt genomen mág er op telefonische conferenties geen nieuws verteld worden. Koersgevoelige informatie moet in het voor- of nabeurs verspreide persbericht staan. Maar laten we elkaar geen Liesbeth noemen: ook zonder ‘smoking gun’ kunnen we na uren luistervinken bij een staal Belgische bedrijven getuigen dat de aandachtig luisterende belegger een streepje voor heeft.

Het persbericht laat soms vragen onbeantwoord die pas in het telefonische rondje uitgeklaard worden. Een voorbeeld is KBC. De bank- en verzekeringsgroep knoopt vanaf het boekjaar 2016 weer aan met een regulier dividend. CEO Johan Thijs beloofde al een tijdje dat dat ‘minstens 50 procent’ van de nettowinst zou bedragen. Welnu, met 2,80 euro brutodividend vloeit inclusief de coupon op enkele hybride obligaties exact de helft van de 5,68 euro winst per aandeel naar de aandeelhouder.

Het cijfer blijft onder de door analisten verwachte 3 euro. In de pingpong met analisten bleek dat Thijs zich behoorlijk ergert aan het uitblijven van zekerheid over de nieuwe Basel-kapitaalnormen voor de sector en dus liever niet te wild cash in het rond strooit. Hij ketst een spervuur van vragen over een mogelijk toekomstig royalere uitkering af. ‘Minstens 50 procent begint bij 50 procent’, klonk het lakoniek.

Royaal

Wie tijdens het telefoonrondje wél een royale uitkering in het vooruitzicht stelde, is John Porter, de CEO van Telenet. En daarmee komen we bij de tweede manier waarop luistervinken nuttige beleggersinformatie kan opleveren: het management geeft met een knipoog soms subtiele suggesties. Noem het de kleurboekaanpak: telkens als een analist de klassieker ‘can you give me some color on’ uitspreekt, weet je dat hij aan het vissen is naar een goudklompje van een cijfer dat zijn Excel-rekenblad een stuk accuratere prognoses doet uitspuwen. De mooiste knipoog kwam dus van Porter. Met één goede gemikte zin gaf de Australiër voor de goede verstaander aan dat Telenet niet zal aarzelen de aandeelhouders in de watten te leggen mocht een ‘logische’ deal met Telenets Waalse sectorgenoot VOO niet doorgaan. ‘We hebben nog nooit een luie balans gehad.’

Een balans laten zweten is analistenjargon voor flink schulden op de balans laden. Telenet heeft traditioneel een schuldenlast van 3,5 à 4 keer de brutobedrijfswinst. De televisie- en telecomgroep heeft echter zo’n hoge cashflow dat de schuldgraad zonder grote deals snel zou verminderen. En dus is de boodschap dat Telenet zonder VOO extra goedkope schulden op de balans kan hijsen om de aandeelhouders te verwennen.

De boodschap kwam duidelijk aan. Bij de start van de conferencecall noteerde Telenet een kleine 2 procent hoger. Later kwamen de kooporders pas goed op gang, waardoor bij de slotbel 6,5 procent winst op de tabellen stond.

Analistenjargon

Pas op, een belegger die onvoorbereid op een webcast binnenvalt, dreigt snel compleet verloren te lopen in het woud van analistenjargon. De doe-het-zelfbelegger moet zijn huiswerk maken en eerst zich het typische jargon van het opgevolgde bedrijf eigen maken. En bereid zijn lettersoep te vreten. Véél lettersoep. Neem opnieuw D’Ieteren. Je moet weten dat ‘VGRR’ voor ‘vehicle glass repair & replacement’ staat en ‘ELTIP’ een heel omfloerste benaming is voor het verloningspakket van het topkader (executive long-term incentive plan).

Toch zijn er hier en daar ook gewoon pareltjes om te luistervinken. Bekaert is onze favoriet. De Britse CEO Matthew Taylor is niet alleen een vlotte prater. We hebben ook zelden een bedrijfsleider gehoord die zo los uit de pols kan praten over alle regio’s en productniches waarin zijn bedrijf actief is - en dat zijn er best wat - en die en passant ook nog eens subtiel een analist de juiste uitspraak van de Chinese stad Huizhou bijbrengt. Taylor beschikt over de gave kleurboekvragen met een kwinkslag af te wimpelen. Op de vraag hoe snel de winstmarge naar de beloofde 10 procent kan stijgen, luidt zijn antwoord: ‘Dat is ongeveer de vraag die mijn raad van bestuur gisteren ook stelde. Ik zal u hetzelfde antwoord geven. Ik weet het niet.’

Die ene vraag niet te na gesproken zal de doe-het-zelfbelegger van een gedreven CEO als Taylor veel opgestoken hebben over Bekaert. Van de finesses van walsdraad over de dramatische toestand in Venezuela tot de juiste uitspraak van een reeks Chinese steden. En dat is best iets om bonuspunten mee te scoren op de volgende bijeenkomst van de beleggersclub.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud