#MeToo speelt nu ook Twitter parten

©AFP

Het aandeel van Twitter tuimelt donderdag ruim tien procent omlaag na de publicatie van een rapport van Amnesty International, waaruit blijkt dat de site wemelt van de beledigende en seksistische tweets. Het aandeel van de microblogsite stond rond 19u30 Belgische tijd 12,3 procent in het rood op 28,88 dollar.

De shortseller Citron Research bestempelt Twitter  in een nieuwsbrief als de ‘Harvey Weinstein van de sociale media’, een verwijzing naar de Hollywood-producent die tientallen vrouwen seksueel heeft misbruikt en zo aan de basis lag van de #MeToo-beweging tegen seksueel geweld en seksuele intimidatie. Citron plakt een koersdoel van amper 20 dollar op Twitter, een koersniveau dat het aandeel sinds oktober vorig jaar niet meer gezien heeft.

Het rapport van Amnesty International werd gemaakt in samenwerking met het de AI-specialist Element AI. De auteurs schrijven dat tot en met 2017 in totaal 1,1 miljoen tweets werden gericht aan vrouwelijke politici en journalisten in het VK en de VS die als ‘problematisch’, ‘beledigend’ of ‘gewelddadig’ worden gecatalogeerd. Dat betekent volgens Element AI dat er gemiddeld om de halve minuut een foute tweet de wereld in gaat.

Citron argumenteert dat de pogingen van Facebook om zijn eigen sociale media beter te controleren steeds meer ‘slecht’ verkeer naar Twitter jaagt. Dat zal adverteerders afschrikken en vormt dus een groot probleem voor het bedrijf, denken de analisten. Citron bestempelt het aandeel zelfs als ‘niet-investeerbaar’ (uninvestable).

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect