Miljardendeal in Europese oliesector

©REUTERS

De Franse oliereus Total legt 6,3 miljard euro op tafel voor de oliedochter van het Deense conglomeraat Maersk.

Het Deense scheepvaartsconglomeraat AP Moeller Maersk (APMM) verkoopt zijn oliedochter Maersk Oil aan het Franse Total . Het bod waardeert Maersk Oil op 7,45 miljard dollar (6,3 miljard euro). Beleggers zijn zeer tevreden over de prijs die Maersk heeft weten te bedingen: op de beurs van Kopenhagen schiet het aandeel Maersk 5 procent hoger.

APMM krijgt 97,5 miljoen aandelen Total, goed voor een belang van 3,76 procent in de Franse petroleumreus. De aandelen hebben bij de huidige koers een waarde van 4,95 miljard dollar, daarnaast nemen de Fransen ook nog eens 2,5 miljard dollar schulden over. 

Qatar

Een grote verrassing is de verkoop niet: APMM had vorig jaar al laten weten 'alle strategische opties' voor de oliedochter te overwegen. Pikant detail: Maersk Oil verloor vorig jaar zijn belangrijkste contract en bron van inkomsten - het Qatarese olieveld Al Shaheen - aan... Total. 

Met de verkoop kan Maersk focussen op zijn belangrijkste twee afdelingen: de containerrederij Maersk Line - de grootste ter wereld - en de havenuitbater APM Terminal. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud