Mithra, aftellen naar D-Day in maart

Francois Fornieri, oprichter en CEO van Mithra ©LAURIE DIEFFEMBACQ

Het Waalse farmabedrijf Mithra heeft de recrutering voor zijn fase 2-studie voor de potentiële blockbuster Donesta (een middel tegen opvliegertjes) afgerond. In maart zal duidelijk zijn wat het potentieel is.

Donesta is een potentieel medicijn tegen hot flashes of opvliegers tijdens de menopauze. In de studie - waarbij 260 vrouwen betrokken zijn - wordt ook gekeken naar de impact van het middel op ander typische menopauzale symptomen zoals vaginale irritaties.

Ook een eventueel positief effect op botdensiteit - en dus een lager risico op osteoporose, een vaak voorkomend probleem na de menopause - wordt geëvalueerd.

'Nu de rekrutering klaar is, kunnen we ook de tijdslijn bevestigen dat de resultaten beschikbaar zullen zijn tegen het einde van het eerste kwartaal van 2018', klinkt het. Eerder dit jaar stelde het bedrijf beleggers nog teleur omdat de studie vertraging had opgelopen. 

Bestseller

Analisten gaan er in hun analyses van uit dat Donesta een bestseller kan worden. Donesta is gebaseerd op E4 of Estetrol, een natuurlijk hormoon waardoor het medicijn een veel beter veiligheidsprofiel zou hebben dan bestaande producten.

De menopauzemarkt wordt wereldwijd geschat op zo'n 8,6 miljard dollar, maar big pharma is op zoek naar alternatieve producten omdat bestaande producten ofwel weinig efficiënt zijn, ofwel neveneffecten hebben zoals een verhoogd risico op kanker, bloedklonters en cardiovasculaire problemen.

'Dit betekent ook dat heel veel vrouwen (de schattingen lopen uiteen van 20-50 procent) met menopauzale klachten geen medicatie willen nemen, heel vaak omdat de dokter of gynaecoloog de bestaande hormoontherapie afraadt.'

Mithra doet ook onderzoek naar E4 als basis voor een anticonceptiemiddel Estelle, dat momenteel in een grootschalige studie op duizenden vrouwen wordt getest. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud