Advertentie

Mithra mist eerste grote afspraak van 2017

François Fornieri, de CEO van Mithra ©LAURIE DIEFFEMBACQ

Het Luikse biotechbedrijf stelt de cruciale testresultaten voor de hormoonvervanger Donesta uit tot 2018.

De jaarresultaten van het Waalse biotechbedrijf Mithra  tonen een omzet van 22,5 miljoen euro, een tiende meer dan in 2015. Dit vooral dankzij de deal met Fuji Pharma om de anticonceptiepil Estelle in Japan en de ASEAN-landen te commercialiseren.

De deal leverde 5,5 miljoen omzet op en compenseerde ruim de 1,7 miljoen minder omzet van de afdeling die goedkope generische geneesmiddelen maakt. Die afdeling had af te rekenen met prijzendruk.

De onderzoeksinspanningen van Mithra zijn momenteel vooral gericht op de  Estelle en Donesta, een hormoonvervanger voor vrouwen in de menopauze. Rond beide middelen loopt klinisch onderzoek: een uitgebreid Fase 3-onderzoek voor Estelle en Fase 2-onderzoek voor Donesta.

Normaal gezien hadden er eerstdaags cruciale resultaten voor de patiëntenproeven met Donesta moeten komen, maar die potentiële katalysator voor de beurskoers verschuift Mithra naar begin 2018. Beleggers zijn not amused en sturen het aandeel bijna 7 procent lager naar 9,99 euro. 

In afwachting van de resultaten stijgen de operationele kosten flink: ze verdubbelden tot 49,4 miljoen euro. Dat is in de eerste plaats te wijten aan hogere kosten voor onderzoek en ontwikkeling, maar ook aan hogere personeels- en marketingkosten.

Het bedrijfsverlies zwol sterk aan, van 14,3 tot 40,6 miljoen euro. Netto dook Mithra 35,1 miljoen euro of 1,13 euro per aandeel in het rood tegen een verlies van 9,8 miljoen euro een jaar eerder.

Het voorbije jaar verbruikte Mithra heel wat middelen. Eind december had het bedrijf nog 45,7 miljoen euro in kas. Dat is de helft minder dan de 96,8 miljoen eind 2015. ING-analist Mattthias Maenhaut verwacht - abstractie gemaakt van kortetermijnbewegingen in het werkkapitaal een gelijkaardig cash drain in 2017. 'Dat impliceert dat het bedrijf weinig bewegingsruimte heeft als er nieuwe tegenslagen zouden komen'. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud