Advertentie

Mithra sluit commerciële deal rond anticonceptiering

Mithra-CEO François Fornieri hoopt verder op te rukken op de Amerikaanse markt. ©Debby Termonia

Het Luikse bedrijf hoopt samen de Australische partner vanaf 2018 een deel van de 740 miljoen grote Amerikaanse markt in te palmen.

Het Luikse farmabedrijf Mithra kondigde eind vorig jaar goede testresultaten aan voor Myring. Dat is een kopie van Nuvaring van farmagigant Merck, een vaginale ring die hormonen aan een constante dosis afgeeft. De studie leerde dat Myring even veilig is en dezelfde werking heef als het origineel.

Met die resultaten in de hand trok CEO François Fornieri op zoek naar een partner. En die is nu gevonden met Mayne Pharma, een Australische specialist in generische geneesmiddelen. Mayne noteert op de beurs van Sydney en heeft een beurswaarde van 2,23 miljard Australische dollar (1,62 miljard euro). 

Eerste betaling

Samen met de ondertekening krijgt Mithra van Mayne een eerste betaling van 2,4 miljoen euro. Daarna volgen nog mijlpaalbetalingen bij de goedkeuring door de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA en de commerciële lancering. De betalingen kunnen oplopen tot 10 miljoen euro. 

Mayne schat de Amerikaanse markt voor anticonceptivaringen op 740 miljoen euro per jaar. Met slechts 30 procent van het wereldwijd verkoopsvolume zijn de Verenigde Staten goed voor drie kwart van de omzet.

De concurrentie belooft echter stevig te worden als het patent op Nuvaring in 2018 vervalt. KBC Securities raamt dat generische alternatieven zo'n 200 miljoen omzet kunnen halen, waarvan Myring mogelijk een vijfde kan claimen.

Menopauze

Toch zit het grootste potentieel van Mithra niet in Myring. Wel in de eigen experimentele middelen Estelle en Donesta, respectievelijk een anticonceptiepil en een hormoonvervanger voor vrouwen in de menopauze. Rond beide middelen loopt klinisch onderzoek: een uitgebreid Fase 3-onderzoek voor Estelle en Fase 2-onderzoek voor Donesta. Normaal gezien worden er binnenkort cruciale testresultaten voor de patiëntenproeven met Donesta verwacht. 

Mithra trok in 2015 tegen 12 euro naar de beurs en noteert daar met een beurskoers rond 10 euro nog een stuk onder. Recent volgde wel een koersherstel dankzij de steun van aandeelhouder Marc Coucke. Die nam met oudejaar het aandeel in zijn favorietenlijstje op en omschreef Mithra als 'het meest onderschatte bedrijf van België'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud