Mithra valt farmareus Merck aan met goedkope ring

Marc Coucke (aandeelhouder) en Francois Fornieri (CEO, oprichter en aandeelhouder van Mithra) ©Dries Luyten

Het Luikse farmabedrijf Mithra is goed op weg om in 2018 een goedkoop alternatief te lanceren voor het anticonceptiemiddel NuvaRing.

NuvaRing is een anticonceptiemiddel van de Amerikaanse farmamultinational Merck. De vaginale ring, die hormonen aan een constante dosis afgeeft, haalde vorig jaar 732 miljoen dollar omzet.

Mithra ontwikkelde Myring als een copie van Nuvaring. Uit een studie blijkt nu dat Myring inderdaad veilig is en dezelfde werking heeft als het origineel. Mithra  wil een deel van de markt innemen van zodra de patentbescherming van NuvaRing in de lente van 2018 verdwijnt. Maar Mithra zal niet de enige zijn.

Omzet

Beurshuis KBC Securities schat dat generische alternatieven op termijn zo'n 200 miljoen euro omzet zullen halen waarvan misschien een vijfde voor Myring. Aangezien Mithra met distrbiteurs zal werken, zal slechts een deel van de omzet van Myring in de boeken belanden. Analist Michael Vlemmix becijfert die omzetbijdrage op zo'n 6 miljoen euro. 

Mithra werkt nog aan twee andere generische medicijnen: Tibelia (hormoonvervanger) en Zoreline (borstkankermedicijn). De productie ervan zal gebeuren in Luik waar Mithra tientallen miljoenen euro investeerde in een productie- en onderzoekscentrum. 

Grote afspraak

'Het is mooi dat Mithra dat doet, maar daar zit niet het grote potentieel van het bedrijf', zegt Michael Vlemmix van KBC Securities. Het potentieel zit in eerste instantie in Estelle (anticonceptie) en Donesta (behandeling van hot flashes tijdens menopauze), twee producten op basis van een natuurlijk hormoon. Dé eerste grote afspraak volgt al in het eerste kwartaal van volgend jaar, met de publicatie van gegevens van patiëntenproeven voor Donesta.

.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud