Advertentie

Monsanto voert katoenoorlog met India

©Bloomberg

India, ’s werelds grootste katoenproducent, weigert de Amerikaanse zadengigant Monsanto nog hoge royalties te betalen voor zijn katoenzaad. Monsanto dreigt de markt te verlaten.

India besliste woensdag eenzijdig om de royalties die lokale bedrijven betalen voor de genetisch gemodificeerde katoenzaden van Monsanto  met 70 procent te verlagen. Daarmee negeert het land de bedreiging van de grootste zadenproducent ter wereld om zich terug te trekken uit India.

90%
Monsanto vertegenwoordigt 90 procent van de katoenmarkt in India, 's werelds grootste producent.

De beslissing komt er na klachten van Indische agrobedrijven dat Monsanto te hoge licentierechten zou vragen aan katoenproducenten die Monsanto’s zaden gebruiken. Het Indische ministerie van landbouw stelde een expertengroep samen om de zaak te onderzoeken. Diens aanbeveling werd nu gevolgd door de regering. 

De Indische Monsanto-dochter MMB diende klacht in bij de rechtbank van Delhi om de beslissing ongedaan te maken en de overeengekomen prijzen met zijn afnemers te respecteren. Vrijdag dreigde Monsanto nog zich volledig terug te trekken uit India als de regering de prijsverlaging zou doorvoeren.

Monsanto introduceerde in 2002 zijn genetisch gemodificeerde katoenzaden in India, waarmee het land uitgroeide tot de grootste producent en de nummer twee exporteur van katoen.

In india is Monsanto’s katoenzaad goed voor 90 procent van de markt. De Indische mededingingsautoriteit onderzoekt momenteel of de zadenproducent misbruik maakt van zijn dominante marktpositie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud