Nasdaq viert vers record met chips

©AFP

Vergeet de iPhone. Het gadget waar beleggers in 2017 niet genoeg van krijgen is de gouwe ouwe geheugenchip.

Correctie, welke correctie? Wall Street heeft ontgoocheling over het gebikkel rond de beloofde belastingverlagingen helemaal verteerd. De Dow Jones ging 0,7 procent hoger naar 23.590 punten en kon zo het vorige record - 23.563 punten op 8 november - scherper stellen.

Nasdaq deed er nog een schepje bovenop met een spurtje van dik 1 procent tot 6.862 punten, uiteraard een vers record. De met technologiezwaargewichten volgestouwde index is dit jaar één van de sterkst presterende beursbarometers ter wereld, met een winst van 27 procent. Dat is nog een stuk meer dan de 19 procent winst voor de Dow Jones

Natuurlijk is de hoge vlucht van de techmastodonten Apple, Facebook, Amazon en Alphabet een belangrijke factor achter de klim van Wall Street en Nasdaq. Maar dé sterren van 2017 komen uit iet of wat verrassende hoek: chips.

Het verhaal van Nvidia , dit jaar exact in koers verdubbeld, is intussen genoegzaam bekend. Met hun grafische kaarten spelen de Californiërs in op ongeveer alle hypes tegelijk, of het nu kunstmatige intelligentie dan wel zelfrijdende auto's of bitcoin is. 

Verrassender is Micron Technology , dat dit jaar al 122 procent duurder werd. De halfgeleiderfabrikant uit Idaho kampte jarenlang met de boom-en-bustcyclus voor geheugenchips, maar lijkt nu net als het Zuid-Koreaanse Samsung munt te slaan uit een een enorme vraag dankzij het 'internet der dingen': consumenten verwachten niet langer louter dat hun telefoon slim is, ook hun wasmachine of thermostaat moet zelf kunnen 'denken'. En dat vereist massa's geheugen om data op te slaan. 

Reinhard Ploss, de CEO van de Duitse chipfabrikant en Melexis-rivaal Infineon illustreerde vorige week nog in een toespraak hoe cruciaal de tot voor kort eenvoudige chip of sensor de komende jaren zal worden: 'Auto, huis, fabriek, gadget: alles wordt slimmer en verbonden met het internet. Over drie jaar zullen er wereldwijd 30 miljard apparaten verbonden zijn met het internet'.

Die 30 miljard apparaten hebben allemaal chips nodig om slim te worden en dat valt uit de beurskoers van Micron af te lezen. En uit de resultatenrekening. Over het boekjaar tot augustus 2016 leed de groep nog verlies, over het pas afgesloten boekjaar was er al meer dan 5 miljard winst. En alleszins mikken voor het lopende boekjaar op bijna 9 miljard dollar winst. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content