Nyrstar knipt na pechkwartaal in prognoses

De loodraffinaderij van Nyrstar in Port Pirie werd eind september getroffen door een voorjaarsstorm ©nyrstar

Door een opeenstapeling van productieproblemen zal de productie van de zinkspecialist dit jaar aan de onderkant van de prognose liggen.

Voor de zinkspecialist Nyrstar ging het derde kwartaal bepaald niet van een leien dakje. De groep benadrukt wel dat 'de meeste operationele problemen intussen zijn opgelost'.

Een overzicht van de problemen bij de smelters:

  • Waterstofbrand in de elektrolyseafdeling in de smelter van Balen
  • Brand in de schakelkast in één van de roosterijen van Balen
  • Structurele schade in de elektrolyseafdeling van de smelter van Hobart door hevige wind
  • Recordwarmte in Clarksville (VS), met een negatieve impact op de elektrolyse-efficiëntie

Het gevolg is dat de zinkmetaalproductie in het derde kwartaal met ongeveer 30.000 ton daalde. Daardoor zal de jaarproductie nu aan de onderkant van de eerder beloofde vork van 1 à 1,1 miljoen ton liggen.

Nyrstar getroffen door storm

Daar kwam recentelijk een voorjaarsstorm in Zuid-Australië bij, die de belangrijke loodraffinaderij in Port Pirie midscheeps trof. Dat had vooral een impact op de hoogoven, die 6 tot 10 dagen buiten werking zou zijn voor herstelwerken. De negatieve impact op de bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebitda) van de smelters wordt geschat op 3 à 5 miljoen euro.

Ook bij de mijnen - die in de uitverkoop staan - waren er productieproblemen, met als gevolg 4.000 ton minder productie van zinkconcentraat:

  • In de belangrijkste resterende mijn van Langlois waren er 'bodemcontrolekwesties', die de productie in september met 60 procent verminderden.
  • In de East Tennessee Mines waren er beschikbaarheidsproblemen op het vlak van uitrustig en winplaatsen van ertsen.

De mijnproblemen zullen 'naar verwachting in het vierde kwartaal opgelost worden'. Maar door de impact in het derde kwartaal en het feit dat er een verkoopovereenkomst is voor de mijnen van El Toqui (Chili) en El Mochito (Honduras)- zal de productie van zinkconcentraat dit jaar op 90.000 à 110.000 ton uitkomen, tegenover de eerder vooropgestelde 130.000 à 160.000 ton.

©MEDIAFIN

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud