Advertentie

Nyrstar profiteert minder dan rivalen van torenhoge zinkprijs

Een zink- en loodsmelter van Nyrstar-rivaal Teck Resources in Canada. Teck wist zijn laatste kwartaalwinst te verdubbelen. ©BELGAIMAGE

De zinkprijs spurtte maandag 3,1 procent hoger tot 3.584 dollar per ton, het hoogste peil sinds juli 2007. Het Belgische Nyrstar profiteert daarvan, maar minder dan zijn naaste concurrenten.

Sinds begin 2016 is de prijs voor een ton zink met 131 procent gestegen. Dat is het gevolg van het onevenwicht tussen vraag en aanbod. Volgens het studiebureau Wood Mackenzie is de vraag naar geraffineerd zink onder impuls van de wereldwijde economische groei vorig jaar met 3 procent gestegen tot 14,7 miljoen ton, terwijl het aanbod met 0,9 procent aandikte tot 13,7 miljoen ton.

Voor dit jaar gaan analisten opnieuw uit van een tekort van ruim een kwart miljoen ton.

Een tekort van een miljoen ton dus, terwijl er ook al in 2016 een half miljoen ton te weinig was. De zinkvoorraden zijn intussen fors uitgedund. Volgens Wood Mackenzie zakten de voorraden vorig jaar met een derde tot 1,8 miljoen ton, wat overeenkomt met amper 47 dagen wereldwijd verbruik.

Voor dit jaar gaan analisten opnieuw uit van een tekort van ruim een kwart miljoen ton. De Australische Century-mijn, de grootste ter wereld, sloot in 2016. En omdat de prijs in januari 2016 het laagste peil in jaren had bereikt, investeerden de mijnbouwgroepen weinig. Sommige spelers als Glencore en Nyrstar sloten zelfs tijdelijk enkele mijnen.

Chinese vervuiling

Intussen produceert ook China minder zinkerts. Dat is een terugkerend gegeven in het eerste kwartaal, omdat de Chinese staalfabrieken dan op een lager pitje draaien om de vervuiling in het winterseizoen tegen te gaan. 60 procent van het in de wereld geproduceerde zink dient om ijzer te galvaniseren, zodat het minder snel gaat roesten.

4.100
zinkprijs
Wood Mackenzie sluit een snelle stijging van de zinkprijs tot 4.100 dollar niet uit.

Wanneer de staalfabrieken opnieuw op een hoger toerental draaien, zullen de Chinezen ook weer meer erts uit de grond halen. Bloomberg-analist Andrew Cosgrove denkt dat de mijnen er dit jaar 200.000 ton extra zullen delven. Daarnaast neemt het aanbod ook elders toe. Glencore zal dit jaar naar schatting 350.000 ton extra produceren door de heropening van de Lady Loretta-mijn.

Nyrstar herstart de productie op meerdere sites. Ook in Australië, Zuid-Afrika, India, Turkije en Peru komt extra capaciteit door nieuwe projecten of extra investeringen in oudere putten.

Toch is dat niet genoeg. Wood Mackenzie sluit een snelle stijging van de zinkprijs tot 4.100 dollar niet uit. Dat is ver boven de gemiddelde cashkosten van 2.100 dollar per ton die de mijnbouwgroepen moeten uitgeven om het erts te delven. Zink delven is momenteel een erg winstgevende business.

Indekking

Helaas profiteert het Belgische Nyrstar daar minder van dan zijn rivalen. Want Nyrstar heeft zich tegen grote prijsschommelingen ingedekt. Boven 3.094 dollar per ton geniet de groep tot eind juni slechts voor 30 procent van haar totale productie van een verdere stijging. In de tweede jaarhelft gaat het om de helft van de productie boven 3.842 dollar. Door zo’n groot deel van het opwaarts potentieel op te geven, kon Nyrstar zich goedkoper indekken tegen het risico op een zware terugval van de prijs. Dat laatste kon Nyrstar zich wegens zijn torenhoge schulden niet veroorloven.

Nyrstar lijdt bovendien als Europese speler onder de lagere dollarkoers. Nyrstar haalt zijn inkomsten in Amerikaanse dollar, maar maakt veel kosten in euro’s, Canadese en Australische dollar. Sinds 1 januari dekt Nyrstar zich niet meer in tegen het euro-dollarrisico.

Analisten zijn dan ook positiever over andere zinkspelers. Bij de grotere groepen krijgt het Canadese Teck Resources de meeste koopadviezen, en is het zelfs een ‘top pick’ bij CIBC en Scotia Bank. Teck heeft een sterkere balans, is ook actief in andere metalen. Het bedrijf haalde vorige week zelfs zijn eerste olie boven in teerzanden. Bij de kleintjes geniet Trevali Mining de voorkeur.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud