Nyrstar stelt jaarvergadering uit tot eind juni

©Hollandse Hoogte / Merlin Daleman

De zinkgroep hijst ook een herstructureringsexperte aan boord.

De zinkspecialist Nyrstar   houdt op donderdag 14 maart een buitengewone aandeelhoudersvergadering (BAV). Het voornaamste agendapunt is artikel 23 van de bedrijfsstatuten bijspijkeren.

Dat artikel bepaalt nu dat de jaarlijkse gewone aandeelhoudersvergadering elk jaar op de 'derde donderdag van april' - dit jaar op 18 april - plaatsvindt. Dat wordt veranderd in 'de laatste dinsdag van juni', dinsdag 25 juni dus. 

Een verrassing is het uitstel niet: samen met de stevige winstwaarschuwing over 2018 liet Nyrstar begin deze maand ook weten dat de aandeelhouders voor de volledige jaarcijfers geduld zullen moeten oefenen tot de uiterste wettelijke deadline van 30 april. En dus heeft het weinig zin de aandeelhouders op 18 april te laten vergaderen over cijfers die er nog niet zijn. 

Een tweede bepaling waar de aandeelhouders zich op de BAV over moeten buigen, is de benoeming van Jane Moriarty. Moriarty werkte bijna 30 jaar bij de Britse tak van de consultant KPMG, waar ze herstructureringsexperte was.

Een expertise die nuttig zal zijn: analisten merken al langer op dat een herschikking van de loodzware schuldenberg onvermijdelijk is, nu de schulden minstens 12 keer groter zijn dan de jaarlijkse brutobedrijfswinst. Nyrstar is bezig aan een 'capital review' om te zien hoe het bedrijf de schulden het hoofd kan bieden. 

Onafhankelijk

Met de benoeming van Moriarty wil de zinkgroep ook weer voldoen aan de regels voor deugdelijk bestuur. Die bepalen dat Belgische beursgenoteerde bedrijven onder hun niet-uitvoerende bestuurders minstens drie onafhankelijken moeten tellen. 

Op dit ogenblik zijn er dat slechts twee, de rest heeft banden met de grootaandeelhouder Trafigura. Die grondstoffenhandelaar greep onlangs nog de macht in het bestuur

Nyrstar verloor vorige week door de winstwaarschuwing nog eens een derde van zijn al gedecimeerde beurswaarde

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud