Ook Telenet klikt lage rente voor jaren vast

©BELGA

Het televisie- en kabelbedrijf kan met de uitgifte van een half miljard dollar niet alleen duurdere schulden aflossen, maar ook de lage rente voor jaren vastklikken.

Ook al beweren toplui van de Europese Centrale Bank bij hoog en bij laag dat er nog geen vervaldatum staat op het lagerentebeleid, steeds meer bedrijven (zie inzet onderaan) nemen het zekere voor onzekere en klikken nog snel de huidige extreme lage rente voor jaren vast. 

Zo haalde Telenet bij grote beleggers vlotjes 500 miljoen dollar schulden op. De lening loopt tot 2025 en heeft een variabele rente die 2,75 procentpunt boven de LIBOR-interbankenrente ligt. Ter info: de LIBOR op de drie maanden schommelt op dit ogenblik rond 1,2 procent. 

450 miljoen dollar
Met het vlot opgehaalde geld - Telenet spreekt van een 'sterke marktvraag' - kan de televisie- en kabelgroep een dure schuld van 450 miljoen dollar vervroegd aflossen.

Met het vlot opgehaalde geld - Telenet spreekt van een 'sterke marktvraag' - kan de televisie- en kabelgroep een dure schuld van 450 miljoen dollar vervroegd aflossen. Die schuld heeft een dure vaste rente van 6,75 procent. 

Niet alleen verlaagt Telenet zo substantieel zijn rentelasten, maar het bedrijf klikt de lage rente ook voor jaren vast. De gemiddelde looptijd van de schulden stijgt van 8,3 naar 8,6 jaar. Eenmaal de resterende wentelkredieten - eind 2016 stond er volgens het jaarverslag nog 538 miljoen euro open - in oktober dit jaar afgelost worden, moet Telenet pas ten vroegste vanaf 2024 weer schulden terugbetalen.

Luidens het jaarverslag van Telenet daalde de gemiddelde rente die Telenet op zijn schuldenberg betaalde fors, van 4,75 naar 4,23 procent. Dit vooral door een herfinanciering van de schulden eind vorig jaar, waarbij de groep een groot deel van zijn relatief dure schuld met vaste rente omzette in goedkopere schuld met vlottende rente. 

Eind 2016 had grosso modo twee derde van de 4,64 miljard schulden een vlottende rente, één derde was vast. De gemiddelde vlottende rente lag met 3,38 procent ruim onder de gemiddeld 5,83 procent vaste rente. 

GRAZIE MILLE, MARIO

Belron is lang niet het enige Belgische bedrijf dat gretig gebruik maakt van het lagerentebeleid van de Europese Centrale Bank. Ondernemers kunnen zo goedkoop schulden tanken om overnames en/of investeringen te financieren en een hefboom te zetten op de winst.

De 'sponsoring' uit Frankfurt smeerde de miljardenovername van SABMiller door AB InBev en vormde ook een belangrijke factor bij het - afgeketste - stevige bod van Bpost op PostNL.

En wie niet onmiddellijk plannen koestert, kan de rentelasten fors verminderen door de schulden te herfinancieren, zoals een huiseigenaar die bij de huisbank zijn woonkrediet heronderhandelt. Onder meer Fluxys Belgium, Balta, EandisUmicoreTelenetProximus, GBLEtexEuronavGreenyard,Ontex, Cofinimmo, Telenet, Elia, Bekaert en Immobel kozen die weg al. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud