Optimisme over vaccin geeft Moderna vleugels

Het hoofdkwartier van Moderna in Cambridge, Massachusetts ©AFP

Een experimenteel vaccin van Moderna tegen Covid-19 boekt goede resultaten in een vroeg, beperkt klinisch onderzoek. Het aandeel van het Amerikaanse biotechbedrijf veerde op en alle beurzen gingen mee.

Moderna  testte in een fase 1-onderzoek zijn experimenteel vaccin op een beperkte groep van 45 vrijwilligers. Het was vooral de bedoeling na te gaan of het middel veilig was en geen grote bijwerkingen had die alarmbellen deden afgaan. Meteen bleek echter dat het vaccin ook werkzaam was en een immuunreactie ontlokte: bij acht deelnemers die de volledige cyclus hebben doorlopen werden antilichamen tegen het coronavirus aangetroffen.

Volgens topman Stéphane Bancel van Moderna konden de onderzoeksresultaten 'niet beter geweest zijn'. Het veiligheidsprofiel van het vaccin bleek goed, terwijl de reacties typisch waren voor vaccins: pijn en roodheid op de injectieplaats en tijdelijke koorts of rillingen.

Het onderzoek met Moderna's kandidaat-vaccin loopt in samenwerking met de Amerikaanse overheid. Moderna is van plan het klinisch onderzoek versneld en op grotere schaal voort te zetten.

Boost

Het erg bemoedigende testresultaat gaf het aandeel Moderna een boost. Het won net geen 20 procent.

Het effect van het nieuws was nog ruimer: de Europese beurzen breidden hun winsten uit en de Euro Stoxx 50 eindigde 5,1 procent hoger. In de VS trok de S&P500 3,15 procent hoger.

Een vaccin wordt algemeen beschouwd als een cruciaal middel om de social distancing die zowat overal ter wereld geldt te versoepelen of op te heffen. Dat zou toelaten het normaal maatschappelijk leven te hervatten en de vertraagde economie weer op toeren brengen.

Wereldwijd zijn meer dan 4,7 miljoen mensen met Covid-19 besmet. Meer dan 300.000 mensen zijn aan het virus overleden.

Remdesivir

Maandag was er ook nieuws over remdesivir, het antivirale middel van Gilead dat lijkt te helpen bij de behandeling van coronapatiënten. De Europees Geneesmiddelenbureau EMA zal mogelijk deze week voorwaardelijke goedkeuring geven om remdesivir te gebruiken bij coronapatiënten. De Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA gaf eerder versneld toestemming om remdesivir toe te passen bij ernstig zieke patiënten.

 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud