Advertentie

PREVIEW: Analisten zien bedrijfswinst Umicore ruim tiende dalen

De recyclagetak van Umicore zou in de tweede helft van 2014 de winst met ruim een derde hebben zien dalen. ©Dries Luyten

Vrijdag voor de openingsbel legt de materialengroep Umicore zijn resultaten over 2014 voor. De bedrijfswinst is wellicht meer dan een tiende gedaald.

Bij de publicatie van de derdekwartaalupdate, meldde Umicore dat de recurrente bedrijfswinst in 2014 (rebit) wellicht tussen 250 en 300 miljoen euro zou belanden. De analistenconsensus ligt daar met 269,6 miljoen euro bijna perfect tussen. In 2013 haalde Umicore nog een bedrijfswinst van 304 miljoen euro.

De oorzaak van de magerder winstcijfers is de forse daling van de meeste (edel)metaalprijzen, wat voor lagere marges zorgt in de recylageafdeling. KBC Securities denkt dat de winst in deze tak in het tweede halfjaar met een derde gezakt is tot 64,9 miljoen euro. Petercam gaat uit van een daling tot 67 miljoen. Voor Umicore scheelt dat een stevige slok op de borrel, want in 2013 waren de recyclageactiviteiten goed voor 57 procent van de bedrijfswinst.

Alle andere afdelingen zouden wel moeten groeien. KBC Securities voorziet een winststijging met 43 procent voor de tak katalysatoren tot 41,5 miljoen euro in het tweede semester. Ongeveer dezelfde voorspelling zien we bij Petercam. De vraag wordt gestut door de strengere normen voor uitlaatgassen zowat overal ter wereld. Vooral de activiteiten Heavy Duty Diesel, zeg maar de katalysatoren voor zware vrachtwagens, zouden een fikse vooruitgang moeten laten zien. Concurrent Johnson Mattey rapporteerde vorige week al een groei met 16 procent in dit segment.

De tak Energy Materials, die onder meer grondstoffen voor batterijen levert, toonde in de eerste jaarhelft al een mooie marge-evolutie. De bedrijfswinst zou ruim een derde tot de helft moeten toenemen. De afdeling 'Performace Materials' zou zo'n 5 procent meer winst moeten boeken.

Netto voorspellen analisten een winstdaling met 4,1 procent tot 171,9 miljoen euro.

'Op korte termijn zien we het aandeel Umicore vooral mee-evolueren met de prijzen voor edelmetalen,' zegt analist Wim Hoste van KBC Securities. 'Nadat de edelmetalen 2014 zwak eindigden, zien we de eerste weken van 2015 toch een sterk herstel met prijzen die in de buurt liggen van de gemiddeldes in 2014.' Hoste heeft geen forse stijging van de edelmetaalprijzen in zijn waarderingsmodel ingebouwd. 'Met deze prijzen is de waardering van Umicore schappelijk tegen 9,1 keer de EV/rebitda (bedrijfswaarde tegenover recurrente bedrijfskasstroom) voor 2015'. Hij raadt aan de aandelen op te bouwen, met een koersdoel van 38 euro.

Ook bij Petercam luidt het 'opbouwen' met koersdoel 40 euro. 'Tegen 15,1 keer de EV/ebit (bedrijfswaarde tegenover bedrijfswinst) voor 2015, is Umicore geprijsd als een groeiaandeel, hoewel groei de komende kwartalen zal ontbreken. Maar tegen 2017 zal de smeltercapaciteit gevoelig uitgebreid zijn. De hoge investeringen wegen momenteel op de winst, wat de relatief hoge waardering verklaart.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud