Advertentie

PREVIEW Komt nulpunt in zicht voor Nyrstar?

Nyrstar-CEO Hilmar Rode ©Dieter Telemans

In welke mate komt voor Nyrstar na vijf jaar verliezen break-even in zicht, nu het bloeden in de mijnen gestelpt is?

Morgen voorbeurs zijn er de resultaten van Nyrstar . Eerst en vooral: essentieel is en blijft dat de cruciale reconversie van Port Pirie van loodsmelter tot recyclagespecialist geen extra vertraging oploopt. De zinkspecialist waarschuwde in februari dat Port Pirie pas vanaf 2018 ten volle zou renderen.

En die cashflow is levensnoodzakelijk om de zware schuldenberg te kunnen blijven torsen, ook al kocht Nyrstar zich eerder dit jaar via een schuldherschikking een beetje ademruimte

In afwachting is de boodschap voor CEO Hilmar Rode simpel: na vijf jaar verlies op rij netto zo dicht mogelijk in de buurt van break-even te raken, om het eigen vermogen niet extra aan te tasten. Eenvoudig is dat niet aangezien de investeringen in Port Pirie en de rentelasten een groot deel van de brutobedrijfswinst (ebitda) opslokken.

Voor het eerste halfjaar rekenen analisten voor de smelters gemiddeld op een ebitda van 116 miljoen euro, tegen 104 miljoen een jaar eerder. Daarbij compenseert de hogere zinkprijs de lagere verwerkingslonen, de vergoeding die smelters van mijnbouwers ontvangen om erts tot zinkconcentraten te verwerken. 

De mijnen zouden - nu dankzij de verkoop van onrendabele mijnen het bloeden gestelpt is - 16 miljoen ebitda boeken, tegen break-even een jaar eerder.

Op groepsniveau zou na aftrek van holdingkosten de ebitda van 89 naar 113 miljoen stijgen. Na aftrek van kapitaalinvesteringen en rentelasten zou netto het verlies teruggedrongen worden van 242 miljoen een jaar eerder naar 21 miljoen euro nu. Dat komt deels door de hogere operationele winst, maar vooral omdat de groep vorig jaar een forse afboeking op zijn mijnen doorslikte. 

De verkoop van de resterende mijnen is op de lange baan geschoven, maar KBC Securities sluit niet aan dat bij een verdere stijging van de zinkprijs de biedingen mogelijk interessant genoeg zijn om toch weer aan een verkoop te denken.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud