PREVIEW Nyrstar na de zes magere jaren

Port Pirie, de toekomst van Nyrstar ©nyrstar

Netto zal 2017 bij de zinkspecialist waarschijnlijk een zesde verliesjaar op rij zijn, maar belangrijker zijn de vooruitzichten voor dit jaar.

Op een bijzonder drukke resultatenochtend komt donderdag voorbeurs ook Nyrstar   met de jaarcijfers over 2017.  Daarbij de opmerking dat vooral 2018 cruciaal wordt.

CEO Hilmar Rode belooft voor dit jaar een positieve cashflow, met dank aan de reconversie van de loodsmelterij in het Australische Port Pirie tot recyclagespecialist én de terug rendabele afgeslankte mijnbouwdivisie. Zo'n positieve cashflow is cruciaal om de hoge schuldenlast - ongeveer 1,1 miljard euro, zonder rekening te houden met al in pand gegeven toekomstige productie - het hoofd te bieden. 

Bij het puin ruimen en die dure maar cruciale reconversie kreeg Rode steun van een zinkprijs die op het hoogste peil in tien jaar noteert. Dat gaf de zinkspecialist de kans om 100 miljoen euro op te halen, de derde kapitaalronde in drie jaar. 

Voor 2017 rekenen analisten gemiddeld op een ebitda (brutobedrijfswinst) van respectievelijk 207 en 50 miljoen voor de smelters en de mijnbouwtak. Trek daar de holdingkosten van af en je komt aan een verwachte ebitda van 222 miljoen euro voor de groep. 

Gezien de hoge afschrijvings- en rentelast zou er netto nog altijd verlies zijn, voor het zesde jaar op rij. Analisten rekenen gemiddeld op een verlies van 57 miljoen euro, of 0,57 euro per aandeel. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content