PREVIEW - 'Sipef boekt de helft meer winst'

©REUTERS

Sipef heeft vorig jaar vermoedelijk 20 procent omzetgroei geboekt. De winst steeg volgens het beurshuis Degroof Petercam met meer dan de helft.

Sipef maakt donderdagmorgen zijn resultaten bekend voor 2017, het jaar waarin het indruk maakte met de overname van twee palmolieplantages op het Indonesische eiland Sumatra. 'De grote sprong voorwaarts', aldus het management.

Sipef voorspelde dat de palmolieproductie in 2017 met zo'n 10 procent zou stijgen, onder andere door goede klimatologische omstandigheden. Volgens het beurshuis Degroof Petercam heeft Sipef zijn belofte ruimschoots waargemaakt. Bovendien wist Sipef de daling van de palmolieprijs te trotseren door zijn productievolumes op voorhand te verkopen tegen aantrekkelijke prijzen. Zo was enkele maanden geleden al 95 procent van de productie verkocht aan gemiddeld 755 dollar per ton.

Degroof Petercam rekent voor 2017 op een forse omzet- en winstgroei:

  • Omzet: +20% tot 320,5 miljoen dollar
  • Recurrente bedrijfswinst (rebit): +87% tot 88,8 miljoen dollar
  • Nettowinst: +57% tot 62,5 miljoen euro. (Dat bedrag houdt geen rekening met een eenmalige, boekhoudkundige meerwaarde van 79 miljoen euro).

Grote overnames

Sipef trok voor de twee overnames vorig jaar zo'n 200 miljoen euro uit, en het bedrijf rekent de komende jaren nog op 30 miljoen euro extra investeringen om een deel van de pas gekochte plantages te herplanten en om de fabrieken - waar het de olie uit de palmvruchten perst - te moderniseren.

Sipef financierde de deals met schulden en een kapitaalverhoging waarbij aandeelhouders 90 miljoen euro op tafel legden. Na de operatie steeg het belang van Ackermans & van Haaren tot boven 30 procent. Dankzij de overnames zal het palmolieareaal van Sipef op korte tijd aangroeien van 56.000 naar 86.000 hectare, wat overeenkomt met ongeveer vijf keer de oppervlakte van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Hoewel palmolie voor het gros van de inkomsten zorgen, bezit Sipef ook enkele thee-, rubber- en bananenplantages.

2018 en erna

Voor de komende jaren rekent Degroof Petercam om een 'graduele' toename van de productievolumes naarmate nog eerder jonge palmoliebomen volwassen worden en meer vruchten opleveren. Voor 2018 zal de dalende palmolieprijs mogelijks een spelbreker vormen. Het beurshuis rekent op een daling van de bedrijfswinst tot 82,6 miljoen dollar

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content