Quest for Growth gelooft weer in 'oude liefde' EVS

Haarscherpe videobeelden om betwiste scheidsrechterlijke beslissingen te analyseren, kunnen een groeimotor worden voor EVS ©Photo News

Na een minder 2016 wil Quest for Growth dit jaar weer aankopen met positieve rendementen. De beleggingsgroep rekent daarbij onder meer op een oude bekende, EVS.

van onze verslaggever in Leuven

Quest for Growth heeft er een wat minder 2016 op zitten, met een miniem verlies van 0,4 miljoen euro of 3 cent per aandeel over 2016. Op de analistenconferentie benadrukte Yves Vaneerdewegh, het hoofd beleggingsstrategie, wel dat de investeringsmaatschappij de aandeelhouders - dividenden inbegrepen - over de voorbije drie jaar 58 procent rendement aanbood.

In 2016 slikte QfG wat minwaarden op enkele kleine niet-genoteerde participaties en ook op Kiadis . De groep zat van vóór de beursgang in die pionier in leukemiebestrijding. ‘Vanaf juli konden we aandelen verkopen. Dat hebben we ook gedaan, omdat we liever hebben dat onze meer risicovolle participaties geen té groot deel van de portefeuille vertegenwoordigen’, zegt Vaneerdewegh.

Een ander belangrijke factor achter het kleine verlies is de kapitaalverhoging van het voorjaar. Die dreef de werkingskosten met ruim een derde op, naar 3 miljoen euro. De kapitaalronde was wel nodig om de handen vrij te houden. Als privak is QfG verplicht 90 procent van de forse winst over topjaar 2015 uit te keren. Dus werd aandeelhouders gevraagd via een omweg het dividend meteen te herinvesteren, zodat QfG weer vers geld kreeg om te speuren naar koopjes.

De meeste recente nieuwe gok is verrassend genoeg een oude bekende: EVS . de Luikse specialist in televisietechnologie prijkte al van 2004 tot 2015 in de portefeuille en dook in december met de aankoop van 40.000 stuks – 1 procent van de portefeuille – weer op. ‘We hebben in 2015 verkocht omdat er veel onzekerheid was rond het management, de investeringen in de studiomarkt niet echt rendeerden en de kosten niet meer onder controle waren', licht Vaneerdewegh toe.

‘Die problemen zijn nu verholpen. CEO Muriel De Lathouwer en CFO Yvan Absil maken op ons een goede indruk, de kosten zijn onder controle, de waardering is interessant en vooral: ze hebben enkele producten in portefeuille waar we zeker vanaf 2018 potentieel in zien. Ik denk daarbij aan Dyvi, een tv-productiesuite, en Xeebra, een tool om scheidsrechterlijke beslissingen mee te analyseren.' Dat laatste lijkt gelet op de vele discussies in België over scheidsrechterlijke dwalingen potentieel een goudmijntje. Dit voetbalseizoen lopen al testen bij verschillende voetbalmatchen in eerste klasse.

Vaneerdewegh verwijst ook naar de sterke cashflow. 'EVS haalde in 2016 naar schatting 40 miljoen vrije kasstroom op 430 miljoen beurswaarde. Een cashflowrendement van bijna 10 procent. Uiteraard zal het in 2017 wegens het ontbreken van grote sportevenementen iets minder zijn, maar het geeft een idee.'

De portefeuille van QfG is op dit ogenblik opvallend Duits getint. Een voorbeeld is Gerresheimer , één van de wereldmarktleiders in glas en plastic verpakkingen voor de farma-industrie. ‘Dat is typisch een bedrijf waar we van houden’, zegt Vaneerdewegh. ‘Een onderneming met goede groeivooruitzichten én een schappelijke waardering’. 

De beleggingsstrateeg benadrukt wel dat het an sich geen doel is in Duitse bedrijven te beleggen. ‘Maar het helpt bij het contact met lokale brokers en bedrijven natuurlijk wel dat één van onze beheerders een Duitser is. Voor de rest stellen we gewoon vast dat binnen de markt waar we vertrouwd mee zijn - Benelux en de buurlanden - veel bedrijven telt in sectoren waar we op focussen, zoals medische technologie, software en cleantech.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud