Resilux schaart zich achter bioplastic van Avantium

Dirk De Cuyper, de CEO van Resilux. ©MICHAEL CALABRO/BELGAPLUS

Met dank aan Resilux, de specialist in petflessen, haalt Avantium bijna vier jaar na de beursgang zijn afnamedoelstelling voor de geplande bioplasticfabriek.

Voor zijn geplande FDCA-fabriek - FDCA is de grondstof om de bioplastic pef te maken - heeft Avantium eindelijk het vooropgestelde doel van 50 procent afname gehaald.

Dat is een opsteker. Eind maart, toen het bedrijf meldde dat het twee nieuwe klanten had binnengehaald, zat Avantium nog maar op 30 procent. Daarmee lijkt een definitieve investeringsbeslissing voor de bioplasticfabriek - die al gepland stond voor eind 2020 - nabij.

Dit is een belangrijke stap naar een positieve finale investeringsbeslissing.
Tom van Aken
CEO Avantium

De jongste klant is het Belgische Resilux . De producent van petvoorvormen voor drankflessen heeft een voorwaardelijke afnameovereenkomst getekend voor de levering van pef (milieuvriendelijk plastic) uit de FDCA-fabriek. Resilux-CEO Dirk De Cuyper speelde de jongste jaren de groene credentials van het bedrijf uit via de recyclagefabriek in Zwitserland, die over 2020 stevig aan de recordwinst bijdroeg.

De Cuyper: 'Met pef kunnen we de kracht van pet als een veilig, duurzaam en recyclebaar verpakkingsmateriaal blijven bewijzen (...) We zijn verheugd een van de eerste bedrijven te zijn die dat innovatieve materiaal op de markt zal brengen.'

Avantium heeft nu vijf afnamecontracten voor de fabriek die jaarlijks 5.000 ton FDCA zal produceren.

We zijn verheugd als een van de eerste bedrijven dit materiaal op de markt te brengen.
Dirk De Cuyper
CEO van Resilux

Beursgenoteerde Godot

Het bioplasticbedrijf Avantium trok in 2017 met vage plannen voor een droomfabriek naar de beurs en was tot voor kort een seriële ontgoocheling. De al jaren uitgestelde fabriek - die nu in Delfzijl in plaats van Antwerpen moet komen - voor pefflessen liep almaar meer vertraging op. Daarbij is de financiering van het project nog altijd niet rond, een knoop die CEO Tom van Aken nu prioritair zal moeten ontwarren.

Die ontgoochelingen vertaalden zich in een gedecimeerde beurskoers. Vorig jaar was er wel een in het ijle opverende koers, toen een populaire Britse website een oud persbericht over kartonnen Coke-flessen recycleerde.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud