SABMiller stemt in met finaal bod AB InBev

©Bloomberg

Nu ook de Chinese kartelwaakhond zijn fiat gegeven heeft, lijkt de kans groot dat de miljardenfusie er komt.

De grootste bierfusie aller tijden zit in een stroomversnelling. De raad van bestuur van SABMiller raadt zijn aandeelhouders unaniem aan  het verbeterde bod van AB InBev te aanvaarden, leert een mededeling.

AB InBev-CEO Carlos Brito heeft dus een doorbraak geforceerd door het bod eerder deze week vrij bescheiden op te trekken, van 44 naar 45 pond per aandeel. Dat is een soort 'smartegeld' voor een groep aandeelhouders die morde dat het bod in cash relatief minder interessant geworden was door de koersval van het pond na het brexit-referendum. Brito maakt ook duidelijk dat het verbeterde bod ook het finale bod was. 

Initieel leek het zoenoffer niet echt succesvol en bleef de weerstand bij doelwit SABMiller. Maar de Belgisch-Braziliaanse brouwer lijkt er toch in geslaagd minstens de raad van bestuur van SABMiller aan boord te krijgen.

Let wel: een positieve aanbeveling is nog geen garantie dat de aandeelhouders zich achter het bod scharen, maar het helpt natuurlijk dat twee grootaandeelhouders van de Brits-Afrikaanse brouwer al instemden. Het gaat om de Amerikaanse tabaksfabrikant Altria en de Colombiaanse familie Santo Domingo. Zij ontvangen om fiscale en boekhoudkundige reden aandelen in plaats van cash, al mogen ze die stukken vervolgens vijf jaar lang niet verkopen.

Addertje

Merk op dat er wel een belangrijk addertje onder het gras zit bij de goedkeuring. De raad van bestuur gaat de rechter die over de modaliteiten van de stemming moet oordelen adviseren Altria en Bevco - de holding van de Santo Domingo's - vragen als een aparte klasse aandeelhouders te catalogeren.

Als de rechter dat verzoek - die er komt van de morrende aandeelhouders - inwilligt, maakt dat een groot verschil bij de stemming. De twee die samen 40 procent van de aandelen controleren mogen dan immers niet meestemmen over de fusie. En dan is er geen minderheid van 25 procent meer nodig om de deal af te schieten maar 15 procent, namelijk 25 procent van de stemgerechtigde 60 procent.

Voor Brito was er vrijdag ondanks die nuance niettemin dubbel goed nieuws. Eerder op de dag gaf de Chinese kartelwaakhond zijn goedkeuring voor de fusie, waarmee de laatste grote juridische hinderpaal uit de weg geruimd is. 

Het aandeel AB InBev boekt fors herstel vrijdag, nu de megafusie in de biersector weer op de rails zit. Dat is logisch: de zwakke kwartaalresultaten die de grootste biermultinational vrijdagochtend voorstelde, onderstreepten nog eens dat Brito & co dringend een nieuwe groeimotor nodig hebben.

SABMiller kan die motor met de beloftevolle Afrikaanse biermarkt aanleveren en zo de in een zware crisis verkerende Latijns-Amerikaanse markt compenseren.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content