Sappig Quest-dividend terug van weggeweest

Een mooi beursjaar deed de beleggingsportefeuille met een vijfde stijgen in 2017. Quest for Growth specialiseert zich in beleggingen buiten de beurs, en beleggingen met een beurswaarde van minder dan 1,5 miljard euro. ©REUTERS

Aandeelhouders mogen uitkijken naar een nettodividendrendement van meer dan 15 procent. Voor het eerst kunnen ze ook kiezen voor extra aandelen.

Na een jaar zonder winstuitkering wil de investeringsmaatschappij Quest for Growth 1,54 euro bruto uitkeren. Door het statuut als privak laat de fiscus het grootste deel van de winst onbelast, en blijft daar netto 1,52 euro van over. Aan de slotkoers van donderdagavond gaat het om een dividendrendement van 15,4 procent.

Quest betaalt zo'n gul dividend omdat het verplicht is minstens 90 procent van de jaarwinst te verdelen onder de aandeelhouders. Na een goed beursjaar als 2017 is een sappige uitkering dus logisch. Het jaar voordien was geëindigd met een klein verlies. Ook het vierde kwartaal van 2017 eindigde in het rood. Maar toch was 2017 een succes: de waarde van de beleggingsportefeuille steeg met ruim een vijfde (+20,3%), ofwel een winst van 27,4 miljoen euro (1,55 euro per aandeel). 99,7 procent ervan zal doorstromen naar de aandeelhouders.

Zij zullen voor de eerste keer kunnen kiezen om te herbeleggen in nieuwe aandelen. Een keuzedividend gaat vaak gepaard met een korting op de aandelenkoers. Omdat er in dit geval amper roerende voorheffing van toepassing is (normaal 30%), heeft Quest dit niet nodig als zoetmaker.

De Leuvense beleggingsspecialisten zijn nog steeds voor twee derde belegd op de beurs. Aan het eind van het jaar beheerden ze een portefeuille van een goeie 164 miljoen euro. De investering in Ablynx - een klein procent het beheerd vermogen - ging voor Nieuwjaar de deur uit. Het vijandige overnamebod dat deze maand de beurskoers van het biotechaandeel deed exploderen levert Quest dus niets op.

Een groter succes was het Duitse Technotrans, een grotere belegging dan Ablynx. De specialist in printercomponenten, maar ook in koel-, meet-, filter- en doseringssystemen verdubbelde net niet in waarde in het vorige beursjaar.

De beurswaarde van Quest lag met Nieuwjaar 18 procent lager dan de waarde van de beleggingen, in de buurt van het gemiddelde van de voorbije twee jaar. Door een opleving van de koers (+11,2% in januari) is de discount ondertussen waarschijnlijk geslonken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud