Sipef veert op dankzij klim palmolieprijs

Een arbeider van een palmolieplantage in Congo. ©Hollandse Hoogte / Kris Pannecoucke

De koers van plantageholding Sipef reageert met wat vertraging op de stijging van de palmolieprijs.

Het aandeel Sipef is woensdag voor de vierde dag op rij gestegen. De koers sloot 1,2 procent hoger op 46,30 euro, het hoogste peil in acht weken.

De klim van Sipef volgt met wat vertraging de stijging van de palmolieprijs. De landbouwgrondstof is in juli sterk gestegen en noteerde woensdag op 648 dollar per ton. Dat is 22 procent hoger dan op het einde van juni en 41 procent boven de bodem van begin mei.

Er zijn verschillende redenen waarom palmolie duurder werd. De geleidelijke heropening van de wereldeconomie doet de vraag naar palmolie stijgen.

Analisten verwachten een toename van de vraag in de Indiase horeca. De invoer van India, 's werelds grootste koper, groeide in juli met liefst 46 procent, omdat de voorraden tijdens de lockdown sterk waren gedaald.

Voorraden

Het persbureau Bloomberg raamt dat de voorraden van Maleisië zijn teruggevallen naar het laagste peil in drie jaar. Ook in Indonesië staan de voorraden onder druk. Daar hebben overstromingen de productie doen dalen naar het laagste niveau in twee jaar.

Maar de jongste dagen is de stijging van de palmolieprijs stilgevallen. Analisten verwachten dat het aanbod van soja-olie, een concurrerende grondstof van palmolie, zal stijgen. Ze verwijzen naar de recordoogst van sojabonen in Brazilië. Bovendien zijn de vooruitzichten voor de Amerikaanse oogst van sojabonen verbeterd.

Er circuleren berichten dat sommige beleggingsfondsen die speculeren op een verdere stijging van de prijs van soja-olie hun posities hebben verlaagd. Ook nieuws dat de verscheping van palmolie vanuit Maleisië is gedaald, drukt de prijs. Dit wijst op een vermindering van de vraag.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud