Advertentie
Advertentie

Sofina slikt stevig verlies op Deceuninck door

Hoofdaandeelhouder Francis Van Eeckhout nam begin 2016 het roer over van CEO Tom Debusschere, die ondertussen tapijtfabrikant Balta naar de beurs bracht. ©Dieter Telemans

De Boël-holding verkocht bijna de helft van zijn investering in Deceuninck, de West-Vlaamse producent van pvc-raamprofielen.

Sofina , de beursgenoteerde beleggingsportefeuille van o.a. de familie Boël, investeerde over de jaren heen zo'n 110 miljoen euro in Deceuninck, en oordeelt nu dat het een utopie is dat het dat bedrag nog helemaal kan recupereren.

Sofina verkocht exact 10 miljoen stukken. Aan de slotkoers van vrijdagavond gaat het om een totale transactie van 30,5 miljoen euro.

23 euro
23 euro
Zoveel betaalde Sofina 11 jaar geleden per aandeel van Deceuninck. Daarna nam de holding ook nog deel aan twee kapitaalverhogingen.

Zo daalde het totale belang van Sofina van 17,2 procent (volgens de vorige transparantieverklaring) naar 9,9 procent nu. Omdat Sofina vandaag onder de meldingsdrempel van 10 procent gezakt is moest het Deceuninck daarvan op de hoogte stellen.

Deceuninck was tot voor kort een van de tien grootste investeringen van Sofina. Het belang was volgens cijfers van KBC Securities goed voor 1,3 procent van de beleggingen van de holding. De Boël-holding verscheen in 2006 als aandeelhouder bij het West-Vlaamse bedrijf.

Sofina slikt een pijnlijk verlies (deels) door, nadat het elf jaar geleden instapte aan 23 euro per aandeel. Deceuninck had in 2004 Thyssen Polymer overgenomen om wereldmarktleider in zijn niche te worden, maar al snel bleek dat een verkeerde inschatting. De winstgevendheid van de volledige groep maakte een duik, en de beurskoers begon al af te kalven nog voor de financiële crisis toesloeg in de tweede helft van 2007.

Sofina, dat in 2006 voor 86,7 miljoen euro een groot blok aandelen van de familie Deceuninck had overgenomen, trad in 2009 op as reddende engel bij een kapitaalverhoging. Om haar belang niet te laten verwateren hoestte het een kleine 15 miljoen euro op bij een kapitaalverhoging van 85 miljoen. Sofina gaf zo, als schoolvoorbeeld van een langetermijnbelegger, een signaal van vertrouwen aan de kleinere aandeelhouders.

In 2014 legde Sofina opnieuw 8,8 miljoen op tafel, voor een nieuwe kapitaalronde die groen licht gaf voor een overname in Turkije. Toen kwam ook Francis Van Eeckhout aan boord, die in 2016 CEO zou worden. Zij betaalden toen 1,9 euro per aandeel, terwijl de telgen van de familie Deceuninck de kelk aan zich voorbij lieten gaan.

Ondertussen is Van Eeckhout de grootste aandeelhouder van zijn Deceuninck geworden. Hij laat aan onze redactie weten dat hij niet de koper is van de stukken die Sofina verkocht.

Dat is belangrijk, omdat de topman sinds zijn aantreden alleen maar bijkocht en ondertussen bijna 30 procent van de aandelen in handen heeft. Wie die drempel overschrijdt met een gewone transactie - en dus niet bij een corporate action zoals een uitgifte van nieuwe aandelen - moet van de wet een overnamebod lanceren op de resterende aandelen.

Het aandeel zit gestaag in de lift, zeker sinds Van Eeckhout de rol van Sofina overnam als grote geldschieter. Al deed de koersstijging van minder dan 2 euro tot tegen de 3,5 euro zich voor in een gunstig beursklimaat. Optisch oogt de beurskoers goed, zolang je niet te ver teruggaat in de tijd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud