Sofina stapt in razend populaire secondefilmpjes

Een screenshot uit het erg populaire filmpje waarin een man een kangoeroe op zijn muil slaat.

Na een sterk 2018 keert de Brusselse holding Sofina een hoger dividend uit. Toplui krijgen een stevige bonus. Opmerkelijk: het 120 jaar oude bedrijf blijkt in februari in het hippe Giphy gestapt te zijn.

In een update in januari had Sofina al verklapt dat het een boerenjaar had neergezet. Daardoor mag het brutodividend voor het 54ste jaar op rij stijgen. De aandeelhouders, die vorig jaar 2,67 euro bruto kregen, mogen een winstuitkering van 2,79 euro per aandeel verwachten.

De portefeuille van Sofina dikte met dubbele cijfers aan in een jaar dat ongeveer alle wereldbeurzen negatief afsloten. Wie zo’n prestatie neerzet, verdient een extraatje. Het loon van CEO Harold Boël maakt nu een sprong van een half miljoen euro naar 2 miljoen euro.

Colruyt

De holding heeft de laatste jaren een boontje voor groeiaandelen, en is sinds 2017 voor minder dan de helft belegd in Europa. De afbouw van historische participaties in Colruyt en de Franse satellietuitbater SES gaat voort, ook in 2019. Sofina pikte de Belgische supermarktgroep op in 1975, en stapt nu uit, terwijl de koers record na record laat optekenen.

©Mediafin

Het aandeel van SES kwam in 1998 in portefeuille, en gaat nu al een paar jaar bergaf. Die uitstap gaat heel snel: vorig jaar gingen 12 miljoen stukken de deur uit, en Sofina had er rond de jaarwisseling nog 7,3 miljoen over.

Giphy

In februari kwam Giphy in portefeuille, dat een online doorzoekbare catalogus van korte, bewegende videoclips zonder geluid heeft.

De clips van Giphy, ook wel gif'jes genaamd, zijn bijzonder populair op communicatieplatformen als Whatsapp en de kantoorcommunicatie-app Slack.

In maart investeerde Sofina in het Indiase Dailyhunt, dat nieuws bundelt in regionale talen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect